Centre National du Cinéma a anunţat, vineri, o schimbare în comisia responsabilă cu selectarea lungmetrajului care va concura la categoria "Cel mai bun film străin" de la Premiile Oscar, la câteva luni după o controversă legată de alegerea sa pentru 2024, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În loc să aleagă "Anatomia unei căderi" al lui Justine Triet, un succes internaţional care a câştigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes şi avea şanse să câştige premiul, Franţa a propus Academiei "La Passion de Dodin Bouffant" al lui Tran Anh Hung. În cele din urmă, însă, nu a fost selectat de Academie ca unul dintre nominalizaţii la Oscarul pentru cel mai bun film internaţional. "Anatomie d'une chute", preselectat de organizatori la alte cinci categorii, a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun scenariu.

"CNC a modificat comisia însărcinată cu selectarea Oscarului pentru cel mai bun film internaţional", a anunţat acesta într-un comunicat de presă. Numărul membrilor a fost majorat de la şapte la 11 "pentru a promova dezbaterea colegială, diversitatea punctelor de vedere şi secretul votului", a explicat CNC. Comisia va fi numită pentru o perioadă de doi ani, în loc de un an. "În sfârşit, preşedintele CNC nu va mai participa la şedinţe în calitate de observator", pentru a "consolida independenţa comisiei, atât faţă de autorităţile publice, cât şi faţă de interesele profesionale", a adăugat CNC.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cei 11 membri, care sunt "personalităţi calificate în domeniul cinematografiei", sunt "numiţi întotdeauna de ministrul Culturii, la propunerea preşedintelui CNC". Cel puţin şase dintre membri trebuie să fie "artişti sau tehnicieni de film", aşa cum prevede regulamentul Academiei americane de film.

Presa s-a întrebat dacă alegerea filmului "La Passion de Dodin Bouffant" nu ar fi fost una politică, dictată de discursul ţinut de Justine Triet la ceremonia de decernare a Palme d'Or 2023 de la Cannes, în care a acuzat guvernul şi preşedintele francez că "au negat în manieră şocantă" mişcarea contra reformei pensiilor. În ianuarie anul trecut, cineasta a deplâns faptul că "este decizia a patru oameni într-o cameră".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.