"Săptămâna Mare/ Holy Week" de Andrei Cohn, film românesc selectat la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va putea fi văzut în cinematografe din 25 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Bucureşti, premiera filmului va avea loc, în prezenţa echipei, în cadrul deschiderii festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, în 25 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Săptămâna Mare/Holy Week" aduce pe marele ecran o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paşte” (1889) de Ion Luca Caragiale, plasând povestea în România de la începutul anilor 1900. Relaţia tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba şi Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărţirea lor. Mândru şi violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paşte. Ameninţarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.

Aflat la cel de-al treilea lungmetraj, după "Acasă la tata/Back home" şi "Arest", regizorul Andrei Cohn declară: "Săptămâna Mare explorează diferite teme, unele intenţionat, altele nu, dar în principal vorbeşte despre acest cerc vicios al urii, pe care nu ştim cum să-l rupem. Cred cu tărie că drama nu înseamnă ploaie şi nori şi alb şi negru. Cred că se întâmplă la lumina zilei, cu nişte oameni care spun lucruri stupide. Drama nu ştie cum a decis cinematograful să o prezinte. Cred că, din punct de vedere al realismului, umorul este o cerinţă pentru dramă. Aşa că lucrez întotdeauna cu umor".

Produs de Mandragora în co-producţie cu Bord Cadre Films (Elveţia), filmul este realizat după un scenariu scris de Andrei Cohn. Din echipa de producţie a filmului mai fac parte: Andrei Butică-imagine, Dana Bunescu şi Andrei Iancu-montaj, Cristian Niculescu-scenografie, Viorica Petrovici-costume, Daniel Soare şi Petre Osman-sunet, iar producător este Anca Puiu.

Din distribuţie fac parte: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheş, Mario Dinu, Ana Ciontea, Cristina Flutur, Iulian Postelnicu, Puiu Mircea Lăscuş, Tibor Pallfy, Erdei Gábor, Mihaela Sîrbu şi Bogdan Farcaş.

Actorul Doru Bem a câştigat premiul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor, datorită interpretării sale excepţionale în rolul lui Leiba, personajul principal al filmului.

Filmul este distribuit în România de Iadasarecasa cu sprijinul Vertical Advertising&PR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.