Două ateliere dedicate studenţilor pasionaţi de film şi educaţie audiovizuală, cu accent pe film de arhivă, respectiv pe istoria filmului documentar, vor fi organizate, în luna octombrie, de Asociaţia One World Romania.
“Cum să ne îngrijim de arhive? Introducere în conservarea şi restaurarea de film de arhivă” - atelier cu Janneke van Dalen şi Kevin Lutz de la Muzeul Filmului din Austria
Atelierul îşi propune să ofere o înţelegere de bază asupra teoriei şi practicii de conservare şi restaurare de film, prezentând o introducere a conceptelor teoretice şi filosofice, o istorie a arhivării, precum şi exemple privind felul în care teoria se traduce în diferite practici.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Activităţi specifice arhivării, precum inspecţia, identificarea, arhivarea, catalogarea, metode de accesare a colecţiilor de film, digitizarea, restaurarea şi proiecţia de film de arhivă vor fi explorate în amănunt şi vor fi însoţite de o serie de exerciţii şi proiecţii de film. De asemenea, atelierul va cuprinde şi o componentă practică de montaj, disponibilă participanţilor care optează pentru aceasta.
Atelierul va avea loc între 14 şi 16 octombrie, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti şi este deschis studenţilor preocupaţi de lucrul cu arhivele de film, cât şi profesioniştilor care activează în acest domeniu.
Coordonatorii atelierului sunt Janneke van Dalen şi Kevin Lutz, experţi în arhivare de la Muzeul de Film din Austria, ale cărui obiective sunt să arhiveze, să cerceteze şi să prezinte publicului colecţiile de filme şi obiectele pe care Muzeul le-a achiziţionat de la fondarea sa, şi să expună filmul ca mediu, în toate dimensiunile şi formele sale istorice.
Janneke van Dalen a obţinut licenţa în studii culturale la Vrije Universiteit în Amsterdam şi un masterat în conservare şi prezentare a imaginilor dinamice la Universitatea din Amsterdam. A lucrat ca proiecţionist şi arhivist audiovizual în Olanda. În 2015-2016 şi-a continuat studiile la Jeffrey L. Selznick School în Rochester, USA, după care s-a mutat la Viena pentru a se alătura Muzeului de Film din Austria, ca arhivist de film.
Kevin Lutz şi-a început cariera ca proiecţionist de film analog în anii 90, continuând această meserie pe parcursul facultăţii de scenaristică şi imagine la Academia de Film de la Viena. A lucrat apoi ca proiecţionist de film în toată Europa, în timp ce era şi scriitor şi asistent de regie pentru producţii de film. În 2012 Kevin a devenit proiecţionist al Muzeului de Film din Austria, poziţie din care a ajuns să lucreze la colecţia de film a Muzeului.
Data limită pentru înscriere este 10 octombrie 2021.
“O călătorie în lumea filmului documentar” - atelier cu regizorul Vladimir Léon
Cel de al doilea atelier se va concentra pe istoria filmului documentar de la început şi până în prezent, explorată din perspectiva regizorului Vladimir Léon şi a felului în care acesta a fost influenţat de alţi cineaşti în opera sa cinematografică.
Născut la Moscova în 1969, Vladimir Léon a regizat mai multe documentare (“Nissim aka Max”, “The Comintern Brahmin”, “Farewell Radiator Street”, “My Dear Spies”) precum şi filme de ficţiune (“Far From the Front”, “The Angels of Portbou”). Ca actor Vladimir a apărut în filme realizate de Eric Rohmer, Jean Paul Civeyrac, Christine Laurent, Axelle Ropert şi fratele său Pierre Léon. În 2008 a fondat casa de producţie Les Films de la Liberté şi a început să producă filme documentare şi de ficţiune. Pe lângă activitatea sa de cineast, Vladimir participă în mod regulat ca trainer în ateliere de regie şi scenaristică.
În acest atelier Vladimir va aborda într-o manieră personală istoria filmului, aşa cum a descoperit-o el ca tânăr cineast, începând cu primul film care l-a marcat - “From the East” realizat de Chantal Akerman, şi continuând cu o serie variată de filme de lung şi de scurtmetraj ce au contribuit la maturizarea stilului său cinematografic. Studenţii vor avea ocazia să cunoască şi să discute mai multe opere ce au definit istoria filmului şi parcursul lui Vladimir Léon ca regizor, fiind astfel încurajaţi să reflecteze la propriile înclinaţii şi influenţe cinematografice.
Atelierul va avea loc în perioada 26-28 octombrie 2021 la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" Bucureşti şi se adresează studenţilor care urmează cursurile unei facultăţi de film sau cu specializare conexă şi doresc să îşi îmbogăţească cunoştinţele de istoria filmului, precum şi practica proprie.
Data limită pentru înscriere este 21 octombrie 2021.
Atelierele fac parte din ”Programul OWR de training şi dezvoltare pentru tineri cineaşti în domeniul documentarului”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.