Cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF) se va desfăşura între 3 - 12 septembrie, în Bucureşti şi va aduce în premieră mondială unele dintre filmele premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu.
"Este o onoare să luăm parte la acest eveniment cultural deosebit. Ne bucurăm că prin intermediul Asociaţiei Culturale 'Grigore Vasiliu Birlic' putem susţine ediţia din 2021 a BIFF, un eveniment care a dovedit prin longevitatea sa standardele înalte în ceea ce priveşte conţinutul pe care îl oferă publicului cinefil. Ne dorim ca prin această frumoasă asociere cu BIFF să aducem mai aproape această bucurie pe care Birlic o avea atunci cand juca pe scenă. Îndemnăm publicul din România să descopere sau să redescopere bucuria filmului de artă văzut din cinema. Există un potenţial imens pentru producţia cinematografică din România, iar acest lucru poate să înceapă aici continuând şi descoperind împreună la BIFF bucuria filmului", a menţionat Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic".
Publicul cinefil va putea viziona producţii româneşti şi străine în cele şapte secţiuni ale festivalului: competiţia oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama, Focus: Grecia, secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României", Programul Special Spania, Romanian Authors şi Socially United in Cinema.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Secţiunea Panorama din cadrul BIFF 2021 este dedicată filmelor recente ale unor autori consacraţi precum Andrei Konchalovsky, Gaspar Noe şi Pedro Almodovar şi alţii, filme care au fost premiate la festivaluri internaţionale, unele din ele fiind prezentate în premieră mondială pe durata festivalului. Filmele din secţiunile Panorama şi Focus: Grecia au fost selecţionate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, şi Dana Dimitriu Chelba, directorul BIFF.
Câteva dintre filmele care vor fi prezentate în secţiunii Panorama a BIFF: "Dear comrades!" (2020, r. Andrei Konchalovsky) câştigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2020, "Il Peccato" (2019, r. Andrei Konchalovsky), câştigător al 3 premii ale Academiei Ruse de Film NIKA, ce spune povestea vieţii lui Michelangelo Buonarroti, "Lux Aeterna" (2019, r. Gaspar Noe), nominalizat în 2019 la Festivalul de Film de la Cannes, "The Human Voice" (2020, r. Pedro Almodovar), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneţia, "A Woman at Night" (2020, r. Rafael Kapelinski) este prezentat în premieră mondială la Bucharest International Film Festival.
Primul scurtmetraj al lui Rafael Kapelinski, "Emily Cries", a câştigat premii la peste douăzeci şi cinci de festivaluri, inclusiv la Brest şi Austin. În 2009, a câştigat Cannes: Cinefondation Residence iar debutul său în lungmetraj, "Butterfly Kisses" a fost nominalizat pentru cel mai bun debut şi a câştigat Ursul de cristal la Berlin în 2017. "A Woman at Night" este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului.
În cadrul festivalului vor mai fi prezentate: "New Order" (2020, r. Michel Franco), câştigător al Leului de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020, "Wheel of Fortune and Fantasy" (2021, r. Ryusuke Hamaguchi), câştigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin, "Petite Maman" (2021, r. Celina Sciamma), nominalizat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi la Funf Seen Film Festival 2021, "Persian Lessons" (2020), regizat de Vadim Perelman, nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Beijing şi câştigător al premiului pentru Cel mai bun film la Transatlantyk Festival: Lodz 2020, "Quo Vadis, Aida?" (2020, r. Jasmila Zbanic), câştigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional şi nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020.
Secţiunea Focus: Grecia aduce "Apples" (2020, r. Christos Nikou), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020 şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2021. Filmul spune povestea lui Aris, un bărbat solitar la vreo treizeci de ani, ce devine victima unui val inexplicabil de tulburări de pierdere a memoriei în oraşul său şi este forţat să-şi confrunte amnezia severă printr-un nou tratament experimental. Un alt film grecesc este "Digger" (2020, r. Georgis Grigorakis), nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2020 şi la Premiile Academiei Elene de Film în 2021, despre un tată şi un fiu, înstrăinaţi de mulţi ani, ce surprinde atât iubire cât şi ură, căutarea rădăcinilor, răzbunare şi răscumpărare.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematografică de film de lung metraj organizată în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film.Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment şi recunoaşterea sa pe plan naţional şi internaţional prin prezenţa publicului şi prin invitaţi de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Ediţia 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.