„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”, festivalul dedicat cinematografiei italiene, revine în această primăvară cu a doua ediţie, care va avea loc în Bucureşti (6 - 12 martie, Cinema Muzeul Ţăranului), Cluj-Napoca (21 - 26 martie, Cinema Arta şi Cinema Victoria) şi Timişoara (30 martie - 2 aprilie, Cinema Victoria).
12 dintre producţiile cinematografice italiene recente, premiate şi apreciate, dar şi filme clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile şi pline de istorie sau peisaje de poveste, vor putea fi văzute în cadrul festivalului, în prezenţa invitaţilor speciali, regizori sau actori.
„Cei opt munţi/ Le otto montagne” (r. Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, 2022), „Atlantida/ Atlantide” (r. Yuri Ancarani, 2021), „Pentru Chiara/ A Chiara” (r. Jonas Carpignano, 2021), „Spărgătorul de oase/ Spaccaossa” (r. Vincenzo Pirrotta, 2022), „Eu şi Spotty/ Io e Spotty” (r. Cosimo Gomez, 2022) şi „Milano calibrul 9/ Milano Calibro 9” (r. Ferdinando Di Leo, 1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte din selecţia festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Cinematografia italiană are o istorie lungă şi prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar şi cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace şi de interesantă, cu o nouă generaţie de regizori, actori şi producători care duc mai departe tradiţia filmului italian, dar în acelaşi timp experimentează noi forme şi limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate şi transcendenţă, între luciditatea perspectivei şi caracterul vizionar, filmul italian vorbeşte despre marginalitate, despre adolescenţă, despre diversitate, dar şi despre istorie şi putere. Visuali italiane încearcă să ofere publicului român, la Bucureşti, Cluj şi Timişoara, o perspectivă cât mai completă şi mai conştientă asupra tendinţelor din cinematografia italiană, cu convingerea că filmele noastre au multe de oferit şi că acest festival oferă o ocazie importantă de a le descoperi şi de a le aprecia”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din Bucureşti.
„Cei opt munţi/ Le otto montagne” de Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, filmul care a câştigat Premiul Juriului la Cannes 2022, deschide ediţia 2022 a festivalului Visuali Italiane. La eveniment va fi prezentă co-regizoarea Charlotte Vandermeersch, care va răspunde întrebărilor publicului. Cei opt munţi/ Le otto montagne este o emoţionantă poveste desfăşurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro şi Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti şi îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli („Martin Eden”) şi Alessandro Borghi („Suburra”). „Cei opt munţi”, prezentat în avanpremieră la Visuali Italiane în Bucureşti şi Cluj, este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera în cinema pe 24 martie.
„Atlantida/ Atlantide”, o docu-ficţiune a cunoscutului artist video Yuri Ancarani, care va fi prezent la festival, prezintă o frântură din viaţa izolată şi lipsită de perspective a tinerilor din insula Sant’Erasmo din laguna veneţiană, unde Daniele, un tânăr de 24 de ani care face trafic de stupefiante cu o barcă mică şi fâşneaţă, şi-a propus să doboare un record de viteză. Filmul a câştigat Marele Premiu la Luxembourg City Festival 2022 şi a fost nominalizat la Venice Horizons Award la Festivalul de Film de la Veneţia 2021.
„Pentru Chiara/ A Chiara”, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria („Mediterranea” şi „A Ciambra”), prezintă o perspectivă aspră şi vie a noului sud al ţării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriţă în rol principal, în timp ce regizorul Jonas Carpignano a câştigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film.
„Spărgătorul de oase/ Spaccaossa” de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colţuri ale oraşului Palermo, unde cei săraci şi disperaţi ajung să-şi zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare. Produs de cunoscuţii actori de comedie italieni Salvatore Ficarra şi Valentino Picone, Spărgătorul de oase este unul dintre cele mai dramatice filme italiene din ultimii ani, prezentat în avanpremieră mondială la Veneţia. Regizorul Vincenzo Pirrotta va participa la proiecţia filmului său la Bucureşti.
„Eu şi Spotty/ Io e Spotty” de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic şi introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numeşte Spotty, va rula în cadrul festivalului în prezenţa regizorului. „Eu şi Spotty” a câştigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest şi îl are în rolul principal pe tânărul Filippo Scotti, premiat la Veneţia pentru prestaţia sa din „Hand of God”.
„Milano calibrul 9/ Milano Calibro 9”, un neo-noir din 1972, scris şi regizat de Ferdinando Di Leo având la bază o colecţie de poveşti semnate de Giorgio Scerbanenco, va rula în cadrul Visuali Italiane într-o versiune restaurată. „Milano calibrul 9” îl are ca protagonist pe Gastone Moschin în rolul lui Ugo Piazza, un fost deţinut ce revine la vechile sale obiceiuri, în lumea rău famată, în timp ce foştii săi camarazi precum şi poliţiştii cred că acesta ştie locul în care fost ascunsă o pradă însemnată de 300.000 de dolari. În distribuţie se regăseşte şi Barbara Bouchet, „una dintre cele mai frumoase femei din lume”, cum a numit-o chiar Di Leo, al cărei dans erotic din bar este unul dintre momentele emblematice ale filmului ce beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Luis Bacalov şi formaţia de rock progresiv Osanna.
Regizorul Quentin Tarantino consideră „Milano calibrul 9” drept cel mai bun film noir italian realizat vreodată şi este un fan declarat al regizorului Ferdinando Di Leo, pe care îl numeşte un maestru absolut al genului, influenţa sa fiind evidentă în filme precum „Reservoir Dogs”, „Pulp Fiction” şi „Jackie Brown”.
Biletele vor fi putea fi achiziţionate de pe platforma Eventbook începând de joi, 23 februarie.
„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România” este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, Ambasada Italiei şi ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen şi al Sindicatului Naţional al Criticilor de Film din Italia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.