Festivalul de film independent Sundance începe joi în Statele Unite, pentru o ediţie la care apariţia inteligenţei artificiale, abordată de mai mulţi regizori, va împărţi lumina reflectoarelor cu vedete precum Kristen Stewart şi Pedro Pascal, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cofondat de actorul Robert Redford, evenimentul se desfăşoară până la 28 ianuarie în munţii din Utah (vest), la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Este o rampă de lansare esenţială pentru numeroase filme independente şi documentare, în căutare de distribuitori. 

Printre cele 90 de producţii selectate în acest an, tulburările legate de inteligenţa artificială ocupă un loc important, la doar câteva luni după ce au contribuit în mare măsură la grevele care au paralizat Hollywood-ul, unde actorii şi scenariştii se temeau că vor fi înlocuiţi de roboţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Documentarul "Love Machina", de exemplu, urmăreşte eforturile unui cuplu de a-şi perpetua dragostea unul pentru celălalt dincolo de moarte, transferându-şi conştiinţa către un umanoid.

Regizorul său, Peter Sillen, se consideră "norocos" că punctul culminant al acestui proiect, început în 2017, coincide cu "conştientizarea publică faţă de AI", propulsată în centrul atenţiei de progresul roboţilor conversaţionali precum ChatGPT.

Un alt documentar, "Eternal You", pe de altă parte, pătrunde în lumea opacă şi înfloritoare a start-up-urilor care abordează piaţa doliului, oferind posibilitatea de a conversa cu avataruri capabile să imite o persoană dragă decedată datorită AI-ului bazat pe amintirile acestora.

Două filme cu Kristen Stewart în rolurile principale

Fosta vedetă a filmului "Twilight" Kristen Stewart este pe afişul a "două dintre cele mai discutate filme de la festival", avertizează directorul de programare Kim Yutani.

În "Love Lies Bleeding", actriţa interpretează rolul unui manager de sală de sport care se îndrăgosteşte de un culturist bisexual. O poveste de dragoste pusă la încercare de o serie de evenimente violente.

Ea joacă şi în "Love Me", un film prezentat în mod misterios ca o poveste de dragoste online între "o geamandură şi un satelit" într-o lume postumană.

Joi seară, festivalul se va deschide cu proiecţia filmului "Freaky Tales", cu actorul Pedro Pascal într-o serie de poveşti care au loc în aceeaşi zi din 1987. O poveste în care adolescenţi punk, skinheads, o bătălie rap şi o vedetă de baschet se întrepătrund.

Un alt film foarte aşteptat, comedia "Thelma" are ca protagonistă o bunică implicată într-o versiune de vârsta a treia a seriei "Mission Impossible". "Sper că vom fi distribuiţi de cineva care ne va permite să apărem mai întâi în cinematografe, iar apoi pe streaming", a declarat actriţa principală June Squibb, în vârstă de 93 de ani.

Steven Soderbergh şi Richard Linklater, îndrăgiţii de la Sundance, vor fi prezenţi pentru a-şi apăra cele mai recente proiecte. Primul a semnat "Presence", un thriller înfricoşător cu Lucy Liu într-o casă bântuită din suburbii, în timp ce al doilea oferă un portret al oraşului său natal în seria de documentare "God Save Texas".

Japonia şi democraţia americană

Pe lângă inteligenţa artificială, documentarele din acest an abordează din nou o gamă largă de teme, de la amploarea mişcării #MeToo în Japonia până la viitorul democraţiei americane.

"War Game" urmăreşte un exerciţiu între ofiţeri de informaţii de rang înalt şi politicieni americani, care se supun unui joc de rol pentru a-şi imagina cum ar fi gestionată o lovitură de stat după nişte alegeri prezidenţiale contestate.

În plin an electoral, "este cu siguranţă tulburător să ştii că jocurile pot fi foarte aproape de realitate", a considerat noul director al festivalului, Eugene Hernandez.

O altă cronică a societăţii americane, "Will & Harper" urmăreşte coming out-ul unei femei transgender în timp ce călătoreşte de-a lungul ţării.

În sfârşit, jurnalista japoneză Shiori Ito, o figură de prim rang în mişcarea de reformare a codului penal japonez pentru a lărgi definiţia violului, prezintă "Black Box Diaries". Un jurnal în care povesteşte acuzaţiile de viol împotriva unui director de post de televiziune şi lupta ei împotriva misoginismului pentru a îmbunătăţi modul în care violenţa sexuală este tratată de către instanţe.

"Nu ştiu la ce să mă aştept, dar suntem în America, aşa că sper să întâlnesc oameni care vor împărtăşi şi ei experienţele lor", a mărturisit ea înainte de difuzarea documentarului său, programată sâmbătă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.