Cinemateca Franceză organizează din 30 octombrie o retrospectivă Roman Polanski, iar feministele de la asociaţia Politiqu'elles au denunţat acţiunea drept "scandaloasă", scrie Le Figaro.
În plin scandal "Weinstein", ultima retrospectivă a anului la Cinemateca Franceză este dedicată regizorului franco-polonez. Sunt prevăzute proiecţia celui mai recent film al lui Polanski, adaptare după romanul lui Delphine de Vigan, "D'après une histoire vraie", un masterclas despre "The Ghost Writer".
Este un "scandal", au denunţat feministele de la asociaţia Politiqu'elles. "Este pus pe un piedestal la Cinemateca Franceză. Mulţi artişti vinovaţi sau care se presupune că sunt vinovaţi sunt reabilitaţi de societate şi continuă să fie onoraţi (...) Poţi fi artist strălucitor, dar o persoană inumană", a spus Fatima El Ousdi, purtătorul de cuvânt al colectivului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pentru Frédéric Bonnaud, preşedinte al Cinematecii, "nu există o provocare din partea noastră. Nu ne substituim justiţiei. Programul nostru se face cu un an înainte. Ştiam că Polanski avea terminat un film pentru Cannes".
În luna mai, filmul "D'après une histoire vraie" a fost prezentat la Cannes în afara competiţiei. "Marii cineaşti au dreptul la o retrospectivă la 12 ani", adaugă directorul.
Acest discurs i-a provocat pe internauţi. "Polanski are dreptul la o retrospectivă la cinemateca franceză este ruşinos", "Rar am văzut o aşa provocare" sunt câteva dintre mesajele de pe reţelele de socializare.
Nu este prima dată când Polanski suscită indignare. Anul trecut, cineastul a fost constrâns să renunţe la a mai prezida premiile César 2017. Mai multe asociaţii feministe au protestat faţă de desemnarea regizorului ca preşedinte al celei de-a 42-a gale a cinematografiei franceze. Atunci, Catherine Deneuve i-a luat apărarea în Quotidien, comentariile ei fiind catalogate "deplasate".
Roman Polanski a fost acuzat că a drogat şi apoi a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani în vila lui Jack Nicholson în anul 1977. Regizorul a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu acea minoră, după ce celelalte capete de acuzare au fost abandonate, şi a petrecut 42 de zile în închisoare, după o înţelegere cu Procuratura, înainte de a fi eliberat pe cauţiune.
În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis l-a acuzat, la rândul ei, pe Roman Polanski că a violat-o în Paris, în 1983, când ea avea vârsta de 16 ani. Actriţa a fost reprezetată, de asemenea, de Gloria Allred.
A treia femeie care l-a acuzat pe cineast de viol este Robin. Ea poate depune mărturie împotriva cineastului în procesul de viol intentat de Samantha Geimer, care a cerut recent încheierea cazului, spunând că l-a iertat pe regizor.
Fosta actriţă Renate Langer este a patra femeie care-l acuză pe Roman Polanski de viol, ea declarând poliţiei elveţiene că Roman Polanski a violat-o în urmă cu 46 de ani, pe când avea vârsta de 15 ani. Femeia susţine că incidentul a avut loc în februarie 1972, într-o casă din Gstaad.
Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului ”Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum ”Repulsie”, ”Fundătura”, ”Copilul lui Rosemary”, ”Cartierul chinezesc”, ”Pianistul” şi ”Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.