Actriţa Catrinel Dumitrescu, cunoscută pentru rolurile sale în film şi teatru, va primi premiul de excelenţă la Gala de închidere a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Catrinel Dumitrescu va participa şi la o proiecţie specială a filmului „Căsătorie cu repetiţie” (r. Virgil Calotescu, 1985) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17.00, la Cinema ARTA.

În film, Catrinel Dumitrescu a fost Laura, fiica cea mare a învăţătorului, în „Blestemul pământului – blestemul iubirii” (1980), ecranizarea lui Mircea Mureşan după romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos (autorul celebrei serii „Liceenii”) o va distribui în două filme: „Ora zero” (1979) şi „Pădurea nebună” (1982). Succesul va veni însă o dată cu „Buletin de Bucureşti” (r. Virgil Calotescu, 1983), un hit care a adus în săli peste 3.800.000 de spectatori în cinematografele din România. Va juca şi în continuarea „Căsătorie cu repetiţie”, o comedie unde a împărţit ecranul cu Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu şi Mitică Popescu.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Din filmografia ei fac parte şi titluri precum „Râul care urcă muntele” (r. Cristiana Nicolae, 1977), „Omul care ne trebuie” (r. Manole Marcus, 1979), „Promisiuni” (r. Elisabeta Bostan, 1985) şi „Pădurea de fagi” (r. Cristina Nichituş, 1986)

Cel mai important rol al lui Catrinel Dumitrescu în cinema de după 1990 este cel din „Aurora” (r. Cristi Puiu, 2012), pentru care actriţa a primit premiul Gopo pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul „Svanevit” de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secţia de actorie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu. A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1974 şi 1989 la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc. Împreună cu soţul ei, regretatul actor Emil Hossu, a jucat timp de zece ani un spectacol cu imens succes la public: „Doi pe o bancă” de Aleksandr Ghelman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.