„Illusion perdues”, ambiţioasa adaptare după Balzac semnată de Xavier Giannoli, este marea favorită la cea de-a 47-a ceremonie a premiilor César, cu 15 nominalizări. Anamaria Vartolomei, actriţa de origine română, selectată la categorie „speranţă feminină” pentru rolul din „L'Evenement” de de Audrey Diwan.
Académie des César a anunţat miercuri nominalizările la ceremonia din acest an a premiilor cinematografiei franceze.
„Illusions perdues” a primit 15 nominalizări. Opera-rock „Annette” de Leos Carax, „Aline”, biografia lui Valérie Lemercier despre idolul său Céline Dion, şi „Bac Nord” au primit 11, 10, respectiv 7 nominalizări.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„La Fracture” de Catherine Corsini şi „Gilets jaunes” au câte 6 nominalizări, în timp ce „Les Olympiades”, comedie romantică în alb şi negru semnată de Jacques Audiard, şi „Boîte Noire” cu Pierre Niney au primit către cinci nominalizări. „Titane”, câştigătorul Palme d'Or la Cannes, şi „L'Evènement”, premiat cu Leul de Aur la Veneţia, se mulţumesc cu patru nominalizări fiecare.
Académie des César a nominalizat anul acesta mai multe filme realizate de femei. Trei regizoare - Julia Ducournau, Audrey Diwan şi Valérie Lemercier - sunt de altfel în cursă la categoria „cea mai bună regie”. O singură cineastă a primit César la această categorie până acum: Tonie Marshall în 2000.
Cea de-a 47-a gală César va avea loc pe 25 februarie.
În 2020, Roman Polanski, acuzat de viol, recunoscut drept cel mai bun regizor pentru filmul său „J'accuse”, a provocat plecarea de la gală a actriţei Adèle Haenel. Imaginea a devenit unul dintre simbolurile luptei contra agresiunilor sexuale şi pentru egalitate în cinema.
Ceremonia de anul trecut a fost marcată de un protest al actriţei Corinne Masiero care s-a dezbrăcat pe scenă (1,6 milioane de spectatori audienţă).
Organizatorii mizează anul acesta pe valori sigure, cu Antoine de Caunes maestru de ceremonie şi Danièle Thompson preşedintă.
Lista nominalizărilor
Cel mai bun film
„Aline”, de Valérie Lemercier, „Annette”, de Leos Carax, „Bac Nord” de Cédric Jimenez, „L’Evénement” de Audrey Diwan, „La Fracture” de Catherine Corsini, „Illusions perdues” de Xavier Giannoli, „Onoda, 10 000 nuit dans la jungle” de Arthur Harrari
Cea mai bună regie
Valérie Lemercier, Leos Carax, Cédric Jiminez, Audrey Diwan, Xavier Giannoli, Arthur Harrari, Julia Ducournau,
Cea mai bună actriţă
Leïla Bekhti în „Les Intranquilles”, Valéria Bruni Tedeschi în „La Fracture”, Laure Calamy în „Une femme du monde”, Virginie Efira în „Benedetta”, Vicky Krieps în „Serre moi fort”, Valérie Lemercier în „Aline”, Léa Seydoux în „France”
Cel mai bun actor
Damien Bonnard în „Les Intranquilles”, Adam Driver în „Annette”, Gilles Lellouche în „Bac Nord”, Vincent Macaigne în „Médecin de nuit”, Benoît Magimel în „De son vivant”, Pio Marmaï în „La Fracture”, Pierre Niney în „Boîte noire”
Cea mai bună actriţă în rol secundar
Jeanne Balibar în „Illusions perdues”, Cécile de France în „Illusions perdues”, Aissatou Diallou Sagna în „La Fracture”, Adèle Exarcgopoulos în „Mandibules”, Danielle Fichaud în „Aline”
Cel mai bun actor în rol secundar
François Civil în „Bac Nord”, Xavier Dolan în „Illusions perdues”, Vincent Lacoste în „Illusions perdues”, Karim Leklou în „Bac Nord”, Sylvain Marcel în „Aline”
Cea mai bună speranţă - actriţă
Noée Abita în „Slalom”, Salomé Dewaels în „Illusions perdues”, Agathe Rousselle în „Titane”, Anamaria Vartolomei în „L'Evénement”, Lucie Zhang în „Les Olympiades”
Cea mai bună speranţă - actor
Sandor Funtek în „Suprêmes”, Sami Outalbali în „Une histoire d’amour et de désir”, Thimothée Robart în „Les Magnétiques”, Makita Samba în „Les Olympiades”, Benjamin Voisin în „Illusions perdues”
Cel mai bun film de animaţie
„Même les souris vont au paradis” de Denisa Grimmová şi Jan Bubeníček, „Le Sommet des Dieux” de Patrick Imbert, „La Traversée” de Florence Miailhe
Cel mai bun debut
„Garagine” de Fanny Liatard şi Jérémy Trouilh, „Les Magnétiques” de Vincent Maël Cardona, „La Nuée” de Just Philippot, „La Panthère des Neiges” de Marie Amiguet şi Vincent Munier, „Slalom” de Charlène Favier.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.