Cineastul Roman Polanski a fost desemnat, la gala premiilor César de vineri seara, cel mai bun regizor, spre nemulţumirea unor participanţi la ceremonia la care „Les misérables” al lui Ladj Ly a fost marele câştigător.
Ceremonia a început sub presiunea străzii, unde aproximativ 200 de reprezentante ale grupului feminist Osez le Feminisme au protestat faţă de nominalizările - 12 - primite de Roman Polanski şi unde a fost nevoie de intervenţia poliţiei.
Ministrul francez al Culturii a spus vineri, înaintea galei de la Paris, că o eventuală victorie a lui Polanski ar transmite un msaj eronat mişcării #MeToo.
Desemnarea cineastului drept cel mai bun regizor a făcut ca unii participanţi la eveniment, între care actriţa Adele Haenel („Portrait de la jeune fille en feu”), care l-a acuzat pe regizorul Christophe Ruggia că a hărţuit-o sexual pe când ea era adolescentă, să părăsească sala.
Nici Polanski, nici membri ai echipei filmului său „J’accuse” nu au fost prezenţi la gala ce a avut loc în Salle Pleyel. Cineastul a anunţat în urmă cu două zile că vrea să evite un „linşaj public”.
În total, „J’accuse” a primit trei trofee: regie, scenariu adaptat şi costume.
„J'Accuse", premiat cu Leul de Argint la Veneţia 2019, îl are în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru prestaţia din „The Artist” (2012), care interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894.
Filmul, din distribuţia căruia fac parte Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, este o adaptare după romanul omonim al lui Robert Harris apărut în 2013. Harris este coscenarist şi a mai colaborat cu Polanski la „The Ghost Writer” (2010), cu Ewan McGregor şi Pierce Brosnan în distribuţie. Lungmetrajul a primit, anul trecut, şi patru nominalizări la premiile Academiei europene de film. La gala de anul acesta a premiilor Lumière, Polanski a fost desemnat cel mai bun regizor.
„Les misérables”, care a fost nominalizat şi la Oscar 2020, a câştigat patru trofee - cel mai bun film, premiul publicului, cel mai promiţător actor (Alexis Manenti) şi cel mai bun montaj.
Lungmetrajul de debut al lui Ladj Ly, recompensat anul trecut cu premiul juriului la Cannes, mai are în palmares un trofeu Goya (Academia spaniolă de film) şi a fost nominalizat şi la Globurile de Aur. La premiile César el a primit 11 selecţii.
Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanşate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forţelor de ordine, „Les misérables" prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei şi violenţelor de la periferia Parisului, locul în care Ladj Ly a crescut şi care i-a fost mereu inspiraţie în carieră. Din distribuţie fac parte Damien Bonnard, Alexis Manenti şi Djibril Zonga, dar şi fiul cineastului, în vârstă de 11 ani. La scenariu au colaborat Giordano Gederlini şi Alexis Manenti.
Pentru prima dată de când au fost înfiinţate, în urmă cu 45 de ani, gala premiilor César nu a acordat un premiu onorific. În urma scandalului provocat de nominalizarea lui Polanski şi de un protest al multor reprezentanţi ai industriei cinematografice franceze privind transparenţa şi acordarea de premii, întreaga conducere a Academiei César a demisionat în urmă cu două săptămâni. Producătoarea Margaret Menegoz a fost numită preşedinte interimar.
De la gala de vineri găzduită de Florence Floresti au lipsit mulţi actori şi cineaşti.
Lista câştigătorilor celei de-a 45-a ediţii a premiilor César:
Cel mai bun film: „Les misérables”, de Ladj Ly
Cel mai bun film străin: „Parasite”, de Bong Joon-ho
Cel mai bun lungmetraj de debut: „Papicha”, de Mounia Meddour
Cel mai bun documentar: „M”, de Yolande Zauberman
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „J'ai perdu mon corps”, de Jérémy Clapin
Cel mai bun actor în rol secundar: Swann Arlaud, „Grâce à Dieu”
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Fanny Ardant, „La Belle Époque”
Cel mai bun actor în rol principal: Roschdy Zem, „Roubaix, une lumière”
Cea mai bună actriţă în rol principal: Anaïs Demoustier, „Alice et le maire”
Cel mai bun scenariu original: Nicolas Bedos, „La Belle Époque”
Cel mai bun scenariu adaptat: Roman Polanski şi Robert Harris, „J’accuse”
Cea mai bună regie: Roman Polanski, „J’accuse”
Cele mai bune decoruri: Stéphane Rosenbaum, „La Belle Époque”
Cele mai bune costume: Pascaline Chavanne, „J’accuse”
Cel mai bun montaj: Flora Volpeliere, „Les misérables”
Cea mai bună imagine: Claire Mathon, „Portrait de la jeune fille en feu”
Cel mai bun sunet: „Le chant du loup”
Cea mai bună muzică originală: Dan Levy, „J'ai perdu mon corps”
Cel mai promiţător actor: Alexis Manenti, „Les misérables”
Cea mai promiţătoare actriţă: Lyna Khoudri, „Papicha”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...