Cea de-a 45-a ceremonie a premiilor César, echivalentul francez al Oscarurilor, va avea loc vineri seară, marcată de tensiuni: mai mult de 200 de manifestanţi protestează, în apropierea sălii Pleyel, faţă de cele 12 nominalizări ale filmului "J'accuse", de Roman Polanski, vizat de o nouă acuzaţie de viol, scrie AFP.
"Vrem să provocăm mediul cinematografic care o poate susţine pe (actriţa franceză) Adèle Haenel, ce denunţă fapte de agresiune sexuală, şi în acelaşi timp, cu ipocrizie incredibilă, pe Roman Polanski", a explicat Céline Piques, purtătoare de cuvânt a organizaţiei Osez le féminisme, unei jurnaliste de la AFP.
La ora transmiterii acestei ştiri, forţele de ordine intervin.
Protestatarii, mare parte femei, au strigat slogane ostile cineastului precum "Polanski violator, cinematografia vinovată, publicul complice".
Cu două ore înainte de începerea galei, protestatarii au forţat o barieră de securitate, la distanţă de Sala Pleyel. Au fost împinşi înapoi de forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene, potrivit Reuters.
Denunţând "un linşaj public", cineastul franco-polonez a decis să nu participe la ceremonia anuală a cinemaului francez, precum şi întreaga echipă a filmului său "J'accuse", inclusiv actorul Jean Dujardin care are rolul principal.
Acest thriller istoric despre Afacerea Dreyfus (unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria modernă a Franţei), se află printre cele mai nominalizate pelicule. Şi filmul lui Ladj Ly "Les Misérables" a primit acelaşi număr de selecţii, 12, şi este marele favorit la categoria "César du meilleur film". "Portrait de la jeune fille en feu", de Céline Sciamma, a adunat 10 nominalizări.
Perspectiva unor recompense pentru cineastul franco-polonez în vârstă de 86 de ani a fost caracterizată drept inacceptabilă de o parte a opiniei publice şi feministe, în plină eră post #MeToo.
Cineastul de origine poloneză, în vârstă de 86 de ani, a fost găsit vinovat de justiţia americană, în 1978, pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată în vârstă de 13 ani, Samantha Geimer. El a recunoscut fapta, a petrecut 42 de zile în închisoare, apoi a fugit din Statele Unite în Franţa. De atunci, el se află în exil, iar în ultimii ani i-au fost aduse mai multe acuzaţii. În 2018, a fost exclus din Academia americană de film.
Nu este prima dată când Academia César se află în centrul unei controverse din cauza lui Polanski. În 2017, el a fost ales să fie preşedintele juriului, însă a fost nevoit să renunţe, după ce decizia a stârnit un val de critici.
Autorităţile americane au încercat în mai multe rânduri să obţină extrădarea lui Polanski, care are cetăţenie franceză şi poloneză.
Franţa nu îşi extrădează cetăţenii, iar o curte de justiţie din Polonia a respins o cerere venită din partea SUA când Polanski filma în Cracovia în 2015.
În 2017, Samantha Geimer a declarat în faţa unei curţi de justiţie americane că l-a iertat pe Polanski şi că vrea să depăşească situaţia, însă curtea a refuzat cererea ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...