Bucharest Fashion Film Festival, aflat la cea de-a cincea ediţie, aduce împreună profesionişti din modă, film şi branding, dar şi entuziaşti ai acestor domenii, între 23 şi 26 septembrie.
Aducând la un loc cele mai bune filme de modă contemporane cu documentare şi o selecţie de filme cult care explorează rolul costumului în film, festivalul deschide discuţia despre relaţia dintre modă şi film şi despre raportul haină-om-societate prin proiecţii de film, mese rotunde şi workshop-uri cu invitaţi internaţionali, instalaţii new media şi sesiuni de feedback pe portofolii.
Tema principală a ediţiei din acest an este Transparenţa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După ce anul 2020, marcat de pandemie, a scos la iveală fracturile societăţii în care trăim, industria modei, cu ciclul de producţie blocat şi în imposibilitatea punerii în scenă a show-urilor de prezentare, n-a fost ferită de dezvăluiri sau de eventualitatea unei restructurări. Astfel, BFFF #5 abordează teme adiacente transparenţei, cum ar fi: Există modă fără spectacol? E expunerea intimităţii un show sau o dovadă de asumare a vulnerabilităţii? Sunt campaniile de comunicare pe tema sustenabilităţii cu adevărat transparente?
Aşa că, anul acesta, BFFF vernisează expoziţia în aer liber „Based on a True Story: A Collaborative Investigation” pe tema transparenţei în modă, care va oferi publicului un punct de plecare în chestionarea autenticităţii într-o lume construită pe expunerea unor versiuni idealizate ale noastre către cei din jur.
În cadrul expoziţiei, 6 artişti locali (Apparatus 22, Anca Adina Cojocaru, Maria Guţă, Giulia Creţulescu, Prosper Center şi Robert Antoniac) sunt invitaţi să pună la îndoială şi să expună fisurile din sistemul modei. Artiştii vor aplica un filtru critic al transparenţei peste diverse segmente din industria modei precum etica muncii, încurajarea consumerismului dar şi autenticitatea unor cuvinte precum “artizanal”, “storytelling” sau “comunitate” folosite excesiv de brandurile de modă, etc. La nivel mai general, BFFF îşi propune să descoasă şi, de ce nu, să conteste prejudecăţi despre rolul pe care îl joacă hainele în vieţile oamenilor şi să pornească o dezbatere în jurul acestor subiecte.
O selecţie de scurtmetraje, documentare şi filme cult în programul BFFF #5
A cincea ediţie a festivalului include lungmetraje organizate în două secţiuni: documentare despre personaje marcante sau probleme presante din istoria modei şi o serie de filme de artă acestea din urmă coagulate în cadrul secţiunii cu focus pe costum Dressing The Cinema. Primul titlu anunţat din secţiunea documentarelor e „Helmut Newton: The Bad and The Beautiful” (Germania, 2020, r. Gero von Boehm).
Printre lungmetrajele de interes pentru cinefili, profesionişti din industria filmului şi oameni cu o înclinaţie acută pentru estetică de anul acesta se numără „The Day I Became a Woman” (Iran, 2000, r. Marzieh Makhmalbaf) şi „Blanche” (Franţa, 1971, r. Walerian Borowczyk).
Pornind de la tema generală a ediţiei - transparenţă, numitorul comun al filmelor din secţiunea Dressing The Cinema va fi vălul, un obiect controversat, ce poartă deseori semnificaţii politice, religioase şi psihanalitice şi care a stârnit de-a lungul timpului interpretări contradictorii în sfera "politicilor privirii". Vălul a fost adesea văzut ca un sistem de control care elimină femeile din câmpul privirii şi le limitează vizibilitatea în sfera publică, cu scopul de a le proteja de ruşine.
BFFF va oferi premii pentru Cel mai bun film, Cea mai bună producţie locală şi Premiul Fresh Perspectives, oferit unui film nonconformist cu buget redus şi Premiul Publicului. Filmele selecţionate vor fi prezentate online pe platforma festivalului, bucharestfashionfilm.ro, urmând ca premiile să fie acordate de juriul format din profesionişti din film, advertising şi modă: Marley Hansen, curator NOWNESS, Grigor Devejiev, creative director Jam Project, Marcin Kempski, fotograf de modă, Sandra Bold, global creative director Publicis Milano, Ina Borcea, fashion editor Harpers Bazaar România.
BFFF 2021 continuă programul Dressing The Body introdus în ediţia anterioară şi curatoriat anul acesta de NOWNESS, unul dintre partenerii internaţionali ai festivalului - o serie de scurtmetraje, atât documentare cât şi ficţiune, care explorează haina dintr-o perspectivă socio-antropologică, alături de simbolistica ei culturală.
Noutatea celei de-a cincea ediţii este BFFF Insights, un eveniment de industrie, organizat în parteneriat cu 2029 Productions. Acesta are în centru o prezentare de portofolii, colectate în urma unui open call de la regizori, operatori, fotografi şi stilişti în plină dezvoltare, evaluate de un juriu care acopera cele 4 arii. Reunind profesioniști locali din marketing, publicitate și producţie, BFFF Insights îşi doreşte să deschidă porţile pentru proiecte viitoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.