Autorul „Fight Club”, Chuck Palahniuk, a lăudat „sfârşitul fericit” oferit filmului lui David Fincher după cartea sa pentru o nouă variantă difuzată în China, scrie The Guardian.
Palahniuk a descris schimbarea finalului, în care Poliţia a dejucat cu succes un complot anarhist şi în care eroii sunt prinşi, drept „super minunată”.
El a declarat pentru TMZ: „ironia este că... au făcut sfârşitul aproape la fel cu cel din carte, spre deosebire de finalul lui Fincher, care este mult mai spectaculos vizual. Aşa că, într-un fel, chinezii au reuşit să-l apropie un pic de carte”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Concluzia filmului din 1999 în varianta originală îl arată pe povestitorul Ed Norton când realizează că personajul interpretat de Brad Pitt este o proiecţie a propriei minţi.
La finalul filmului-cult regizat de Fincher, naratorul (Edward Norton) îl ucide pe Tyler Durden (Brad Pitt), apoi contemplă împreună cu Marla Singer (Helena Bonham Carter) distrugerea oraşului imaginat de Durden. În China, scena a fost înlocuită de un text ce precizează că Tyler Durden a fost arestat pentru crimele sale.
Iniţial Palahniuk a răspuns informaţiile despre modificările aduse, spunând: „Super minunat! Toată lumea are parte de un final fericit în China!”.
El a numit încarcerarea personajului lui Pitt: „Uimitor. Habar n-aveam! Dreptatea triumfă mereu. Nimic nu a explodat niciodată. Sfârşit”.
„Bănuiesc că au omis şi imaginea cu un penis de la final şi probabil că au pixelat dildo-ul din camera Marlei. Criminalitatea nu aduce venituri”, a mai spus el.
Palahniuk a mai afirmat pentru TMZ: „Ceea ce mi se pare cu adevărat interesant este că în SUA cărţile mele sunt interzise. Sistemul de închisori din Texas refuză cărţile mele în bibliotecile lor. La fel şi multe şcoli publice şi private. Dar devine o problemă doar atunci când China schimbă sfârşitul unui film? Suport interzicerea cărţilor de multă vreme”.
Tencent Video, platforma care a difuzat filmul în China după 23 de ani de la lansare, nu a precizat dacă cenzura a fost impusă de guvernul chinez sau dacă platforma a luat chiar ea decizia. Potrivit unei surse, citate de Vice, filmul ar fi fost modificat de deţinătorul drepturilor de autor care a primit aprobare pentru noul montaj de la guvernul chinez.
Finalul trunchiat al filmului a stârnit stupoarea multor cunoscători chinezi care au văzut versiunea originală prin piratări. „Este un scandal”, a comentat un cinefil pe site-ul Tencent Video. „Nu se mai mulţumesc să cenzureze doar scene, ei schimbă scenariul”, a scris un alt internaut pe reţeaua de socializare Weibo.
Nu este prima dată când un film american este cenzurat în China. Finalul la „Lord of War” a fost de asemenea schimbat. Vânzătorul de arme interpretat de Nicholas Cage, care la final continuă să ucidă, este condamnat la închisoare pe viaţă în versiunea chineză. În 2019, mai multe scene din „Bohemian Rhapsody” care fac referire la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen, au fost şterse din versiunea difuzată în China.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...