Cele 12 filme scurte incluse în Competiţia Românească la cea de-a 19-a ediţie Animest pictează un tablou urban de ansamblu al animaţiei autohtone contemporane. Scurtmetrajele din selecţia de anul acesta sunt un mix de producţii semnate de studenţi aflaţi la început de drum în acest domeniu şi filme create de artişti deja consacraţi în animaţie. Între 4 şi 13 octombrie, filmele din cadrul Competiţiei Româneşti vor concura pentru trofeul secţiunii, în valoare de 5.000 de lei, oferit de Institutul Cultural Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anul acesta s-au înscris în Competiţia Românească Animest 32 de filme, un număr foarte mare care demonstrează dezvoltarea continuă a acestui domeniu, ca urmare a suportului constant din ultimii 19 ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Impactul Animest asupra industriei de animaţie din România se poate observa direct pe marile ecrane în selecţia de anul acesta, plină de abordări curajoase şi poveşti originale care se concentrează mai ales pe relaţii şi relaţionare - în cuplu, în familie sau în comunitate.

Alina Gheorghe revine în Competiţia Românească Animest cu un nou film de şcoală, „Paradis murdar”, o metaforă despre respingerea propriului sine şi idealizarea perfecţiunii. „Paradis murdar” a fost unul dintre proiectele participante anul trecut în cadrul Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din Europa Centrală şi de Est al Animest, unde a primit suport din partea mai multor specialişti din industrie în etapa de dezvoltare. Alina a cucerit şi în 2022 publicul Animest cu povestea extrem de intimă şi sensibilă din „Degete de sticlă”, selecţionat anul trecut şi în competiţia studenţească Annecy, cel mai important festival internaţional de animaţie.

O revenire îndrăzneaţă în Competiţia Românească este şi Tudor Om, a cărui nouă animaţie, „TIBI”, regizată alături de Serghei Chiviriga şi dedicată celor mai mici dintre privitori, este o poveste complet diferită de cea cu care anul trecut a fost parte şi din competiţia internaţională, „The Boy and the Crow”.

Tot cu o metaforă inedită şi plină de originalitate vine „The Core”, scurtmetrajul artistului urban Robert OBERT, despre o conştiinţă comună în care energia feminină şi masculină se împletesc pentru a crea un singur nucleu aflat în simbioză. Robert OBERT este creatorul universului benzilor desenate „The Urban Prophecy”, din care derivă numeroase alte lucrări stradale pe care le semnează.

În cadrul secţiunii se regăsesc şi producţiile a două regizoare autohtone care nu mai locuiesc în România, dar continuă să creeze animaţie independentă. Astfel, publicul va descoperi ce se întâmplă când unul dintre locuitorii unui sat fictiv, aflat în cer, provoacă sfârşitul lumii în delicatul „Fracti” al Laviniei Petrache, dar şi cât mit sau adevăr se ascunde în tehnica de a număra până la zece pentru a te calma, în jucăuşul „Count to Ten” regizat de Andreia Dobrotă.

Pitch, please! - record înscrieri la atelierul de animaţie

În 10 septembrie s-au terminat şi înscrierile la Pitch, please!, atelierul de animaţie care de 5 ani susţine activ dezvoltarea proiectelor animate din România şi Republica Moldova. Anul acesta 20 de regizori şi producători şi-au înscris proiectele, fiind un număr record pentru cele 6 ediţii ale programului, fapt ce reconfirmă importanţa şi necesitatea susţinerii creatorilor de film de animaţie.

Toate proiectele selectate în etapa finală vor primi feedback şi recomandări din partea juriului, format din trei membri, scenarişti, regizori sau producători internaţionali cu o vastă experienţă în domeniul animaţiei, iar cele mai bune dintre ele sunt eligibile pentru a câştiga unul sau mai multe din premiile puse la bătaie pentru ediţia din 2024. Lista finaliştilor va fi publicată săptămâna viitoare pe site-ul Animest. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.