Actriţa Ángela Molina, a cărei carieră strălucitoare va fi încununată cu premiul Goya de onoare în cadrul ediţiei de anul acesta a prestigioaselor premii acordate de Academia spaniolă de film, care a lucrat de-a lungul carierei cu regizori ca Pedro Almodóvar, Ridley Scott şi Julio Medem, va putea fi văzută în trei filme difuzate online de Institutul Cervantes.
Dizuzarea filmelor cu Ángela Molina va fi online, gratuit, în fiecare zi de vineri începând cu 12 februarie, de la ora 21.00, pe canalul VIMEO al Institutului Cervantes.
În perioada 12-28 februarie, în fiecare vineri, începând cu ora 21.00, timp de 48 de ore, gratuit, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, cinefilii o vor putea vedea pe actriţă în trei dintre cele mai importante filme din cariera ei: "La Sabina/ Sabina", "La mitad del cielo/ Jumătatea cerului" şi "Las cosas del querer/ Lucrurile iubirii".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ángela Molina este una dintre actriţele remarcabile ale cinematografiei spaniole. Cariera ei a început în plină Tranziţie Spaniolă şi continuă până în prezent, cu un parcurs cinematografic ce cuprinde numeroase participări în filme internaţionale, între care colaborarea cu Buñuel a fost punctul de pornire şi de afirmare.
Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din Spania îi va decerna anul acesta, în cadrul ceremoniei de pe 6 martie, Premiul Goya de Onoare pentru „recunoaşterea carierei excepţionale a acestei colege atât de iubite de noi toţi pentru autenticitatea, talentul ei incontestabil şi speciala ei sensibilitate”.
Ángela Molina are una dintre cele mai longevive cariere, cu o filmografie extinsă de aproape o sută de filme realizate de marii regizori ai cinematografiei spaniole. S-a născut la Madrid în 1955, într-o familie de artişti, fiind al treilea dintre cei opt copii ai lui Antonio Molina şi Ángela Tejedor şi sora actorilor Miguel, Paola şi Mónica Molina.
A studiat balet clasic, flamenco şi artă dramatică la Şcoala Superioară din Madrid şi a debutat în film la vârsta de nouăsprezece ani în "No matarás" (1975) şi "No quiero perder la honra" (1975), iar faima internaţională i-a fost adusă de interpretarea personajului Conchita din "Acest obscur obiect al dorinţei" (1977) de Luis Buñuel.
De-atunci, timp de mai bine de patru decenii, actriţa a jucat în numeroase filme realizate de mari regizori spanioli, europeni şi latino-americani.
Pentru rolurile sale remarcabile a fost distinsă cu premii prestigioase, precum Premiul Naţional de Film, Medalia de Aur pentru Meritul în Arte Frumoase, Cochilia de Argint la Festivalul de la San Sebastián, printre multe altele. A colaborat de mai multe ori cu regizori precum Jaime Chávarri, în filmele "A un dios desconocido" (1977), "El río de oro" (1986) sau "Las cosas del querer" (1989), cu Manuel Gutiérrez Aragón, în "El corazón del bosque" (1979), "Demonios en el jardín" (1982) şi "La mitad del cielo" (1986); printre rolurile remarcabile, se numără cele din "Lola" (1986), în regia lui Bigas Luna, "Los restos del naufragio" (1978), "¡Oh cielos!" (1995), regizate Ricardo Franco, "Carne Trémula" (1997) şi "Los abrazos rotos" (2009), semnate de legendarul Pedro Almodóvar.
Program:
12 februarie: "La Sabina/ Sabina" (Spania/Suedia, regia: José Luis Borau, 1979)
19 februarie: "La mitad del cielo/ Jumătatea cerului" (Spania, regia: Manuel Gutiérrez Aragón, 1986)
26 februarie: "Las cosas del querer/ Lucrurile iubirii" (Spania, regia: Jaime Chávarri, 1989)
"La Sabina/ Sabina"
Michael este un scriitor englez care se mută într-un oraş din Spania pentru a fugi de propria-i viaţă. El decide să cerceteze viaţa unui călător care ar fi trăit în secolul al XIX-lea, deoarece se spunea că ar fi fost ucis de o femeie-balaur, cunoscută sub numele de La Sabina. Pornind de la poveştile călătorilor englezi din Spania secolul al XIX-lea care străbăteau ţara în căutarea misterelor acesteia, filmul ne poartă într-o lume stranie, în care încă persistă o anumită mitologie despre femei, un amestec de culoare locală şi perspectiva străinului care se perindă printr-un mic sat andaluz. Această enclavă ne este oferită ca o temă recurentă abordată de regizorul José Luis Borau dintr-o perspectivă nouă şi diferită faţă de cinematografia spaniolă de până atunci. Filmul este o coproducţie cu Suedia şi o prezintă în rolul Pepei pe tânăra Ángela Molina, alături de Ovidi Montllor, într-o distribuţie care îi confirmă locul în cinematografia europeană şi internaţională, loc pe care îl confirmase deja cu doi ani mai devreme graţie colaborării cu Luis Buñuel.
"La mitad del cielo/ Jumătatea cerului"
După Războiul Civil, Rosa, o femeie frumoasă şi harnică, se îndrăgosteşte nebuneşte de un ascuţitor de cuţite care, în timp, se dovedeşte a fi un escroc. După ce rămâne văduvă, emigrează la Madrid împreună cu fiica ei şi începe să lucreze ca asistentă medicală în casa lui Don Pedro, un influent negustor de alimente.
Manuel Gutiérrez Aragón este un regizor-cheie în cariera Ángelei Molina, protagonistă în mai multe dintre filmele pe care le-a realizat în anii tranziţiei, precum Camada negra (1977), El corazón del bosque (1979) şi Demonios en el jardín (1982). Acţiunea filmului se concentrează pe traseul unei călătorii dinspre nordul Spaniei spre capitală, iar sensibilitatea feminină este firul călăuzitor al poveştii unei femei pe care Ángela Molina o interpretează cu naturaleţea care dezvăluie complexitatea personajelor pe care actriţa obişnuieşte să le joace.
"Las cosas del querer/ Lucrurile iubirii"
La sfârşitul Războiului Civil, un cântăreţ homosexual, un pianist şi prietena lui se reunesc pentru a forma un grup care va deveni faimos şi va înregistra succes în întreaga Spanie. Cariera lor strălucită îi va duce înapoi la Madrid, unde vor cunoaşte cele mai grele momente ale lor; aristocraţia capitalei, plictisită şi în căutarea unor emoţii puternice, nu iartă şi se întoarce împotriva lui Mario din pricina orientării lui sexuale, în timp ce mama Pepitei conspiră să o despartă pe aceasta de iubitul ei pianist.
Readucerea în atenţie a cântecului popular spaniol copla (şi a imaginarului său materializat în musicalurile populare spaniole din anii 1930 şi 1940) ar fi fost imposibilă fără acest film, cu Ángela Molina şi Manuel Bandera în rolurile cântăreţilor, într-o interpretare de mare fineţe. Alături de evocarea universului cântecelor, filmul prezintă şi culisele acestei lumi, introducând o aluzie la subversiunea ei morală şi sexuală, dar şi la trista ei eclipsare în perioada postbelică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.