Peste 55% dintre investitori spun că nu au încredere în piaţa imobiliară din România, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de trimestrul anterior, când majoritatea investitorilor se arătau încrezători, arată un sondaj eToro Retail Investor Beat. Aproximativ 30% dintre respondenţi consideră inflaţia drept principalul risc extern pentru investiţiile lor, urmată de o potenţială recesiune a economiei globale (24%) şi de starea economiei româneşti (14%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Atenţia investitorilor se concentrează astăzi pe datele privind inflaţia din SUA, care vor oferi indicii privind probabilitatea ca Rezerva Federală să continue cu un ritm mai alert de scădere a dobânzilor în perioada următoare. De asemenea, piaţa încearcă să analizeze posibilitatea apariţiei unei recesiuni a economiei americane, cu implicaţii şi asupra celei globale. Aceste lucruri sunt în concordanţă şi cu principalele preocupări ale investitorilor individuali”, arată un sondaj eToro Retail Investor Beat.

La nivel global, sondajul arată că posibilitatea unei recesiuni pentru economia globală este principala preocupare a investitorilor individuali (23%), urmată îndeaproape de inflaţie (22%) şi de un conflict internaţional (17%). De fapt, îngrijorarea cu privire la o recesiune a economiei globale a crescut de la 18% în trimestrul anterior, în timp ce preocuparea cu privire la un conflict internaţional major, care a avut o creştere constantă în ultimele două trimestre de la 14% la 20%, a scăzut în acest ultim sondaj.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Pentru investitorii individuali români, inflaţia rămâne principala preocupare, potrivit sondajului. Aproximativ 30% dintre respondenţi consideră inflaţia drept principalul risc extern pentru investiţiile lor, urmată de o potenţială recesiune a economiei globale (24%) şi de starea economiei româneşti (14%).

În timp ce procentul de investitori pentru care inflaţia este principalul risc a rămas neschimbat faţă de trimestrul trecut, proporţia celor care se tem de  o posibilă recesiune a crescut de la 19% la 24%. Am avut în schimb o scădere notabilă a procentului investitorilor care văd un conflict internaţional ca principal risc pentru portofoliul lor, de la 18% la 13%.

În timp ce o posibilă recesiune a economiei româneşti îngrijorează 14% dintre investitorii români, doar 8% dintre investitorii din ţara noastră sunt îngrijoraţi de noi creşteri de taxe, în ciuda estimărilor recente ale analiştilor potrivit cărora, după alegeri, noul guvern român va trebui să găsească noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar, inclusiv prin creşterea TVA şi a altor taxe.
 

Teama că economia globală şi cea locală nu funcţionează bine reiese şi din nivelul scăzut de încredere al investitorilor români în situaţia macroeconomică actuală. Două treimi dintre investitorii intervievaţi (66%) nu cred într-o evoluţie pozitivă a economiei româneşti. În ciuda acestui fapt, 70% dintre respondenţi sunt încrezători în veniturile şi nivelul lor de trai, în uşoară scădere de la 71% în trimestrul anterior, ceea ce arată totuşi o mare încredere în propriile abilităţi şi în situaţia personală.

”Sondajul eToro Retail Investor Beat arată, de asemenea, că peste trei sferturi (76%) dintre investitorii români individuali au o mare încredere în siguranţa locului lor de muncă, cifra fiind  similară cu cea din trimestrul anterior (77%). Un rezultat interesant vine din zona încrederii investitorilor în piaţa imobiliară din România, unde în acest trimestru asistăm la o schimbare semnificativă. Peste 55% dintre investitori au declarat că nu au încredere în această piaţă, ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de trimestrul anterior, când majoritatea investitorilor se arătau încrezători”, afirmă spune Bogdan Maioreanu, analistul platformei de investiţii eToro. 

Când vine vorba însă de portofoliile lor, 80% dintre investitorii români chestionaţi au un nivel ridicat de încredere în alegerile lor investiţionale, cifra fiind în uşoară scădere de la 82% în trimestrul anterior. Cu toate acestea, peste 91% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în acest an, iar peste 57% din ei anticipează profituri de peste 10%. Pieţele americane sunt considerate cele mai performante ale anului de către 32% dintre investitorii români chestionaţi în cadrul sondajului eToro Retail Investors Beat, în timp ce Europa urmează cu 25%, iar China este pe locul trei (13%) urmată îndeaproape de pieţele emergente precum cele din Europa de Est, America de Sud sau Asia (12%).

Până acum pieţele le-au dat dreptate, indicele S&P 500 crescând cu peste 21% în acest an şi atingând noi maxime istorice, iar Nasdaq cu 22%. De asemenea, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti are o creştere de 15% de la începutul anului.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.