Lucian-Ioan Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, spune că până în prezent în ţara noastră au fost recunoscute 133 de trasee cultural-turistice. Mai mult decât atât România este inclusă în 11 rute culturale ale Consiliului Europei şi 5 rute transnaţionale. Potrivit demnitarului, conform Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Turismului aflată în elaborare, se doreşte ca până în anul 2035 România să devină o destinaţie turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural şi natural. În perioada 16 – 20 octombrie, o delegaţie a României, condusă de către Lucian-Ioan Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a participat la Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), la întrunirea Comisiei pentru Europa, Forumul pentru Investiţii în Turism, Forumul pentru Educaţie în Turism, evenimente care au avut loc la Samarkand, în Uzbekistan.
România este membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Turismului încă de la înfiinţarea acestei organizaţii în anul 1975.
În cadrul evenimentelor, au avut loc discuţii cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, ai ministerelor responsabile de turism, precum şi cu cei ai Ambasadei României în Uzbekistan, în vederea identificării unor colaborări pentru dezvoltarea turismului la nivel naţional.
În discursul său, secretarul de stat Lucian-Ioan Rus a vorbit despre promovarea formelor de turism din ţara noastră, cu accent pe turismul rural şi cel cultural. Acesta a subliniat faptul că turismul rural este unul dintre cele 6 produse turistice principale ale României, pe lângă turismul cultural, de city break, turismul în natură, turismul activ şi de aventură, turismul balnear şi wellness. Totodată demnitarul român a precizat că până în prezent în ţara noastră au fost recunoscute 133 de trasee cultural-turistice. Mai mult decât atât România este inclusă în 11 rute culturale ale Consiliului Europei şi 5 rute transnaţionale.
“Conform Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Turismului aflată în elaborare, ne dorim ca până în anul 2035 România să devină o destinaţie turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural şi natural, oferind servicii de calibru internaţional”, a declarat Lucian-Ioan Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
În cadrul evenimentului au fost premiate satele desemnate Best Tourism Villages, în urma participării la concursul organizat în anul 2023. Premiul recunoaşte satele cu realizări deosebite în dezvoltarea rurală, în domeniul conservării peisajelor, diversităţii culturale, valorilor locale şi tradiţiilor culinare, fiind selectate 54 de sate din aproape 260 de candidaturi.
Satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost inclus în Programul Upgrade, alături de alte 19 sate. Toate cele 74 sate fac acum parte din Reţeaua UNWTO Best Tourism Villages, la care România participă cu Ciocăneşti si Răşinari (desemnat Best Tourism Village în cadrul concursului din anul 2022). Salutăm desemnarea ca Best Tourism Village şi includerea în reţea, a satului Văleni din Republica Moldova.
România a participat cu 5 sate în cadrul concursului din anul 2023: Biertan (jud. Sibiu), Ciocăneşti (jud. Suceava), Eibenthal (jud. Mehedinţi), Gura Siriului (jud. Buzău) şi Polovragi (jud. Gorj).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.