Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat noi contracte de finanţare cu alte 114 entităţi publice pentru investiţii în capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanţate din Fondul pentru Modernizare, în valoare de peste 233 milioane de lei. Până în acest moment, Ministerul Energiei a semnat şi finanţat 768 de contracte din acest apel, cu o valoare totală de 1.982.614.073,07 lei (398.483.352,71 euro), din care 1.721.608.509,89 lei (346.024.140,75 euro), fonduri nerambursabile care provin din Fondul pentru Modernizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat în zilele de 1 şi 2 aprilie 2025, 114 contracte de finanţare în cadrul apelului din Fondul pentru Modernizare: Programul - cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, anunţă ministerul Energiei. 

Acest demers reflectă angajamentul Ministerului Energiei pentru un viitor energetic sustenabil, bazat pe tehnologii curate şi eficiente, în beneficiul tuturor comunităţilor din România.

”Proiectele semnate vizează sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice. Valoarea totală a proiectelor finanţate doar în aceste două zile este de 233.177.100,28 lei (46.866.000,78 euro), din care valoarea totală a finanţării nerambursabile din Fondul pentru Modernizare este de 200.329.065,29 lei (40.263.911,5 euro). Capacitatea totală instalată este de 32,66  MW”, precizează Burduja. 

„În primele două zile din luna aprilie am făcut paşi concreţi pentru viitorul energetic al României. Prin semnarea acestor contracte de finanţare, transformăm viziunea unei Românii moderne într-o realitate tangibilă: comunităţi cu acces la energie sigură, la preţuri corecte şi curată. Aceste proiecte nu sunt doar planuri pe hârtie – ele înseamnă parcuri fotovoltaice performante, care vor aduce beneficii reale şi directe oamenilor. Prin aceste investiţii strategice, românii vor plăti facturi mai mici la energie, vor avea parte de un mediu mai curat, iar economia locală va primi un impuls important prin noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile.

Schimbăm fundamental sistemul energetic naţional, punând sustenabilitatea şi inovarea în centrul deciziilor noastre. O astfel de tranziţie energetică nu este doar un obiectiv ambiţios, ci o necesitate pentru un viitor mai sigur şi mai prosper pentru toţi.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Până în acest moment, Ministerul Energiei a semnat şi finanţat 768 de contracte din acest apel, cu o valoare totală de  1.982.614.073,07 lei (398.483.352,71 euro), din care 1.721.608.509,89  lei (346.024.140,75 euro), fonduri nerambursabile care provin din Fondul pentru Modernizare.

Capacitatea totală instalată va fi de 279,86 MW. Aceste investiţii oferă localităţilor şi instituţiilor publice oportunitatea de a construi şi exploata parcuri fotovoltaice, reducând semnificativ costurile cu energia. În multe cazuri, aceste capacităţi acoperă până la 70% din necesarul de energie al instituţiilor, de la iluminatul public la funcţionarea şcolilor şi spitalelor, arată Ministerul Energiei. 

 

Lista beneficiarilor care au semnat contracte de finanţare în zilele de 1 şi 2 aprilie 2025:

 

judeţul Alba: comuna Hopârta, oraşul Abrud, comuna Bucerdea Grânoasă;

judeţul Arad: Spitalul de Recuperare Neuromotorie Dezna, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Pentru Creşterea Bovinelor Arad, comuna Ususău;

judeţul Argeş: comuna Berevoeşti, comuna Miroşi, comuna Cetăţeni, comuna Căteasca;

judeţul Bacău: comuna Prăjeşti, Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, comuna Blageşti

judeţul Bihor: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, comuna Nojorid, comuna Paleu, comuna Chislaz;

judeţul Bistriţa-Năsăud: comuna Monor;

judeţul Botoşani: comuna Broscăuţi, Consiliul Judeţean al Judeţului Botoşani, comuna Truşeşti, comuna Suliţa; comuna Nicşeni, comuna Albeşti, comuna Cotuşca;

judeţul Braşov: municipiul Braşov, comuna Sâmbăta de Sus;

judeţul Brăila: comuna Grădiştea;

Bucureşti: INCD Turbomotoare–Comoti;

judeţul Buzău: Consiliul Judeţean al Judeţului Buzău, comuna Florica, comuna Breaza, comuna Săpoca;

judeţul Caraş-Severin: comuna Răcăşdia, comuna Turnu-Ruieni, comuna Constantin Daicoviciu, comuna Obreja;

judeţul Călăraşi: comuna Chirnogi, comuna Dragoş Vodă, comuna Jegălia, comuna Unirea;

judeţul Cluj: comuna Buza, comuna Săvădisla, comuna Dăbâca, comuna Geaca;

judeţul Dâmboviţa: UM 0930 Ochiuri, comuna Măneşti, comuna Morteni, Universitatea Valahia din Târgovişte, comuna Brezoaele, comuna Valea Lungă, comuna Bilciureşti;

judeţul Dolj: comuna Bucovăţ;

judeţul Galaţi: comuna Schela;

judeţul Gorj: comuna Urdari;

judeţul Harghita: comuna Ocland;

judeţul Hunedoara: comuna Baru;

judeţul Ilfov: comuna Mogoşoaia;

judeţul Maramureş: comuna Repedea, oraşul Vişeu de Sus;

judeţul Mehedinţi: comuna Floreşti, comuna Punghina, comuna Oprişor, comuna Malovăţ;

judeţul Mureş: comuna Saschiz;

judeţul Neamţ: comuna Ceahlău, comuna Agapia, comuna Bicazu Ardelean, comuna Răuceşti, comuna Girov;

judeţul Olt: comuna Sârbii-Măgura;

judeţul Prahova: oraşul Mizil, comuna Tătaru, comuna Valea Călugărească, comuna Boldeşti-Grădiştea, comuna Berceni;

judeţul Satu Mare: comuna Tarna Mare;

judeţul Sălaj: comuna Bocşa, oraşul Cehu Silvaniei;

judeţul Sibiu: oraşul Miercurea Sibiului, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu, municipiul Sibiu, comuna Loamneş;

judeţul Suceava: comuna Horodniceni, comuna Calafindeşti, comuna Iacobeni, comuna Stulpicani, municipiul Vatra Dornei;

judeţul Teleorman: comuna Ciuperceni, comuna Vedea, comuna Gratia, oraşul Zimnicea, comuna Dracea, comuna Băbăiţa, comuna Slobozia Mândra, comuna Ţigăneşti, comuna Poeni, comuna Fântânele, oraşul Videle, comuna Poroschia;

judeţul Timiş: comuna Orţişoara, comuna Parţa, comuna Cenad;

judeţul Tulcea: comuna Baia, comuna Greci;

judeţul Vaslui: comuna Iana, comuna Vultureşti;

judeţul Vâlcea: comuna Slătioara, comuna Olanu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea, comuna Amărăşti, comuna Pesceana, comuna Mateeşti;

judeţul Vrancea: Comuna Ciorăşti.

Ministerul Energiei îşi reafirmă angajamentul de a sprijini tranziţia României către un sistem energetic modern, eficient şi verde, bazat pe parteneriate solide şi investiţii durabile. Împreună, construim un viitor mai bun pentru noi toţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.