Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă, şi RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti, anunţă semnarea contractului Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation. Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, proiectul Doiceşti va avea un impact semnificativ asupra economiei locale şi naţionale. Va crea aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nuclearelectrica SA şi RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti, anunţă semnarea contractului Front-End Engineering and Design  Faza 2 (FEED 2) a contractului cu Fluor Corporation”, anunţă Nuclearelectrica.

Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul summit-ului Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climei (P-TECC) şi marchează o etapă importantă în parcursul României spre dezvoltarea tehnologiilor energetice curate şi sigure. Proiectul SMR Doiceşti vizează dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi Jennifer Granholm, secretarul energiei din SUA, au fost martori la evenimentul care a evidenţiat importanţa strategică a proiectului SMR atât pentru peisajul energetic românesc, cât şi pentru cel global, şi au subliniat cooperarea bilaterală solidă şi rolul critic al tehnologiei SMR în abordarea schimbărilor climatice şi creşterea rezilienţei energetice.

„Această investiţie are potenţialul de a pune ţara noastră pe harta celor mai importante centre globale de inovare în domeniul energiei. România îşi propune să devină un exemplu pentru alte ţări din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe cărbune similare şi care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, în capacităţi de producţie de energie nucleară — producţie în banda cu emisii zero de CO2. Energie sigură, curată şi la un preţ competitiv. Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial şi în echilibrarea sistemului energetic naţional, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustării producţiei de energie faţă de reactoarele nucleare de mari dimensiuni. România trebuie să aibă curaj şi să îşi asume proiecte mari, pentru că istoria ne arată că putem face lucruri extraordinare. Ţara noastră, prin tradiţie, a realizat premiere în domeniul energiei, de la a treia piaţă de gaze naturale din lume până la realizarea primul export de gaze naturale din Europa,” a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Colaborarea dintre Nuclearelectrica, RoPower Nuclear, Nova Power & Gas (parte a grupului E-INFRA), Fluor, Samsung C&T Corporation şi Sargent & Lundy va facilita dezvoltarea şi implementarea centralelor cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale în România, valorificând expertiza acestor companii în domeniul energiei nucleare.

”Cu sprijinul ferm al Statelor Unite, România îşi va dubla producţia de energie nucleară şi va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici. De asemenea, printr-un volum istoric de investiţii în energie verde, nucleară, geotermală, modernizarea sistemului naţional şi îmbunătăţirea capacităţii de interconectare cu toate ţările din jur, România are toate argumentele să devină lider regional în sectorul energetic”, a afirmat şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

La finalul etapei FEED 2 vor exista o estimare actualizată a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar şi proiectarea şi toate analizele de siguranţă şi securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiţie. Centrala SMR care utilizează tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în etapa de construcţie şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Centrala SMR de la Doiceşti va ajuta România să evite 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Suntem încântaţi să ne continuăm progresul cu proiectul SMR de la Doiceşti. Dezvoltarea continuă a acestui proiect nuclear avansat este o dovadă a parteneriatului puternic dintre România şi Statele Unite, reflectând obiectivele noastre comune de securitate energetică şi de gestionare a mediului. Proiectul se aliniază strategiei noastre de a îmbunătăţi mixul energetic al României şi de a sprijini tranziţia către energia curată,” a declarat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

„Construim o bază solidă de proiect pentru viitoarea centrală SMR de la Doiceşti. Semnarea FEED 2 marchează începutul unui parteneriat puternic cu compania americană Fluor, cu experienţă bogată şi globală în dezvoltarea de proiecte industriale mari, în domeniul energiei,” a menţionat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

Când va fi finalizată, centrala va fi prima de acest tip din Europa.

„Suntem încântaţi să ne continuăm rolul în sprijinirea acestui proiect important de implementare a următoarei generaţii de energie nucleară pentru a produce energie electrică de bază curată şi fiabilă pentru România şi Europa,” a declarat Pierre Bechelany, preşedintele diviziei LNG & Power a Fluor.

Proiectul Doiceşti a primit sprijin substanţial atât din partea guvernului român, cât şi din partea partenerilor internaţionali, inclusiv un grant semnificativ din partea Agenţiei SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare  (USTDA)​​​​​​.

„NuScale Power Modules™ a fost tehnologia aleasă de RoPower pentru centrala lor de la Doiceşti în sprijinul nevoilor de energie curată ale României. Energia nucleară avansată va juca un rol crucial în tranziţia energetică globală,” a declarat John Hopkins, preşedinte şi Director Executiv al NuScale.

Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajează să furnizeze către RoPower Nuclear serviciile de proiectare şi inginerie necesare implementării proiectului nuclear SMR Doiceşti.

Furnizarea acestor servicii va fi în conformitate cu cele mai bune practici din industria nucleară, precum şi cu condiţiile şi specificaţiile tehnice şi comerciale stabilite de RoPower Nuclear, inclusiv standardele de siguranţă, neproliferare şi de securitate cibernetică şi informatică.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.