Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a finalizat recent lucrările de reparaţie a instalaţiei de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), afectată în incendiul de anul trecut. Pe 2 iulie 2021, a izbucnit un incendiu în zona instala¬ţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM) de la Petromidia. Ca urmare a acestui incident, soldat cu trei morţi, operaţiunile rafinăriei au fost sistate, fiind demarate mai multe investigaţii privind cauzele producerii exploziei.
”Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a finalizat recent lucrările de reparaţie a instalaţiei de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), afectată de incidentul tehnic survenit în luna iulie a anului trecut. Unitatea de producţie a fost reabilitată complet, cu echipamente noi, verificate şi autorizate de instituţiile de resort cu atribuţii în domeniu”, anunţă compania.
Lucrările efective de reabilitare a instalaţiei HPM au fost demarate încă din luna iulie 2021 şi au fost finalizate în timpul opririi tehnologice din perioada martie – aprilie 2022, fiind efectuate, de asemenea, testările şi certificările de rigoare.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Prin eforturile considerabile ale colegilor noştri, dar şi cu sprijinul specialiştilor din Rominserv şi a partenerilor din industrie, rafinăria noastră dispune acum de un flux tehnologic complet, care ne va ajuta să îndeplinim obiectivele operaţionale, având ca prioritate siguranţa angajaţilor şi fără a neglija componenta pentru protecţia mediului înconjurător”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.
Toate rezervoarele şi coloanele care compun instalaţia au fost produse în România, respectând specificaţiile tehnice de calitate pentru conformarea la cerinţele şi legislaţia în vigoare, mai arată compania. Instalaţia are o capacitate de procesare de aproximativ un milion de tone pe an, cu un debit de 130 de m3 pe oră şi dispune de capabilitatea să proceseze un amestec de motorină de Distilare Atmosferică, motorină de Cocsare şi motorină de Cracare Catalitică, la un grad ridicat de desulfurare.
Instalaţia HPM reprezintă una dintre principalele capacităţi de obţinere a motorinelor cu specificaţii de calitate ridicate, iar în urma proceselor operaţionale, rezultă şi produse secundare, cum ar fi fracţia uşoară, folosită în instalaţia de Hidrofinare Petrol Reactor (HPR), respectiv gaze care sunt trimise în instalaţia de Desulfurare Gaze şi Recuperare Sulf (DGRS).
Pentru alinierea la cerinţele europene, capacităţile de producţie din rafinăria Petromidia au beneficiat de investiţii importante. Astfel, unitatea din Năvodari a fost prima din ţară care a dispus de tehnologia necesară producţiei de motorine cu sulf în concentraţie de sub 10 particule la milion, standard devenit obligatoriu în Uniunea Europeană în anul 2007, iar în România, începând cu 2009.
”În perioada în care instalaţia HPM nu a fost funcţională, producţia de motorină a fost asigurată de celelalte instalaţii de hidrofinare, pentru a răspunde cererii domestice de produse petroliere. Totodată, cu sprijinul diviziei de trading a KMG International, compania şi-a onorat toate obligaţiile contractuale încheiate anterior şi a continuat, fără perturbări, livrările de produse petroliere”, mai arată compania.
În acest moment, cea mai mare rafinărie din România funcţionează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producţie estimate de Rompetrol Rafinare. Compania a planificat, în 2022, procesarea a circa 5,6 milioane de tone de materii prime, cu obţinerea de aproximativ 2,7 milioane de tone de diesel şi Jet A1 (combustibil special de aviaţie).
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.