Liderul spiritual al anglicanilor, Justin Welby, şi-a anunţat marţi demisia, în urma publicării unui raport copleşitor cu privire la tratarea de către Biserica Anglicană a agresiunilor fizice şi sexuale comise împotriva a peste 100 de copii şi tineri, relatează AFP.
”Sper ca această decizie să arate clar cât de mult înţelege Biserica Anglicană necesitatea unei schimbări şi angajamentul nostru profund de a crea o biserică mai sigură”, scrie într-un comunicat Justin Welby.
Justin Welby resigns as Archbishop of Canterbury after a review criticized his handling of the case of John Smyth, a prolific abuser of children and young men.
— Christiane Amanpour (@amanpour) November 12, 2024
In 2014, I asked Welby about handling abuse allegations. “The church has to get it right,” he said. “There are no… https://t.co/ElMpUvkpN1 pic.twitter.com/tf3arvmxUE
Aceste agresiuni au fost comise de către un avocat în timpul activităţilor sale desfăşurate în cadrul Bisericii Anglicane, începând din anii '70 şi până la mijlocul anilor 2010.
Clericul în vârstă de 68 de ani s-a confruntat în ultimele zile cu cereri de demisie, în urma publicării acestui raport care condamnă lipsa de reacţie a Bisericii Anglicane, pe care Justin Welby o conducea din 2013.
Scandalul implică peste 130 de victime, inclusiv băieţi şi tineri. Agresiunile au fost comise de avocatul John Smyth - care a murit în 2018 - în timpul activităţii sale desfăşurate în cadrul Bisericii Anglicane între anii 1970 şi mijlocul anilor 2010. Justin Welby, care în urmă cu câteva zile şi-a cerut scuze pentru aceste atacuri, le-a descris drept „abominabile”.
SENTIMENT DE RUŞINE
„Este foarte clar că trebuie să-mi asum responsabilitatea personală şi instituţională pentru perioada lungă şi traumatizantă dintre 2013 şi 2024”, a spus arhiepiscopul de Canterbury în comunicatul prin care şi-a anunţat demisia.
„Aceste ultime câteva zile au reaprins sentimentul profund de ruşine pe care l-am simţit mult timp faţă de eşecurile istorice ale Bisericii Anglicane de a asigura protecţie. Timp de aproape doisprezece ani am încercat să aduc îmbunătăţiri. Rămâne ca alţii să judece ce s-a făcut”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury.
Justin Welby este o figură familiară în Marea Britanie, după ce a oficiat la mai multe evenimente regale majore în ultimii ani, inclusiv funeraliile reginei Elizabeth a II-a şi încoronarea regelui Charles al III-lea.
UN PRĂDĂTOR SEXUAL PROLIFIC
Între anii 1970 şi mijlocul anilor 2010, John Smyth, un avocat care a prezidat o organizaţie caritabilă ce organiza tabere de vacanţă împreună cu Biserica Anglicană, este acuzat că a agresat 130 de băieţi şi tineri în Marea Britanie şi apoi în Africa, în special în Zimbabwe şi Africa de Sud, unde se stabilise.
În timp ce conducerea superioară a Bisericii a fost informată oficial cu privire la abuzuri în 2013, liderii bisericii au ştiut de fapt de acestea încă de la începutul anilor 1980, dar au păstrat tăcerea ca parte a unei „campanii de muşamalizare”, a conchis o anchetă comandată de Biserică într-un raport publicat joia trecută.
John Smyth „este, fără îndoială, cel mai prolific prădător sexual în serie asociat cu Biserica Anglicană”, se arată în raport, care detaliază suferinţele fizice, sexuale şi psihologice „brutale şi oribile” provocate victimelor sale. De exemplu, acesta aducea băieţi în casa sa din sudul Angliei, unde îi bătea cu un baston, uneori până la sângerare, invocând justificări teologice.
Raportul concluzionează, de asemenea, că arhiepiscopul de Canterbury „ar fi putut şi ar fi trebuit” să raporteze la poliţie abuzurile comise de avocat începând din 2013.
Cazul a ieşit în cele din urmă la iveală abia după ce Channel 4 a difuzat un documentar în 2017.
Biserica Angliei este biserica-mamă a comuniunii anglicane, care are aproximativ 40 de biserici în 165 de ţări şi 85 de milioane de membri.
CINE AR PUTEA PRELUA CONDUCEREA BISERICII ANGLICANE
Procedurile canonice pentru numirea unui nou arhiepiscop de Canterbury presupun ca un grup de clerici şi un preşedinte, nominalizat de prim-ministrul britanic, să îi propună acestuia două nume, scrie Reuters.
Graham Usher, episcopul de Norwich, şi Guli Francis-Dehqani, episcopul de Chelmsford, au fost propuşi pentru a-i succeda lui Welby şi pentru a deveni noul arhiepiscop de Canterbury, cel de-al 106-lea.
Usher este în favoarea drepturilor homosexualilor şi a vorbit deschis despre necesitatea de a combate schimbările climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.