Grupul PPC a înregistrat în anul 2024 un EBITDA ajustat (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) de 1,8 miliarde de euro, creştere de 41% faţă de 2023, iar pentru acest an nivelul este estimat la 2 miliarde de euro. Investiţiile au atins 3 miliarde de euro, din care 85% direcţionate către proiecte de energie regenerabilă (RES), generare flexibilă şi distribuţie. Grupul a raportat creşterea capacităţii de energie regenerabilă (RES) la 6,2 GW în prezent, cu 3,7 GW în construcţie sau pregătite pentru construcţie.
”PPC a înregistrat o performanţă solidă şi în cursul anului 2024, cu EBITDA ajustat crescând la 1,8 miliarde de euro - un plus de 41% faţă de 2023. Investiţiile în surse regenerabile de energie (RES), producţia flexibilă, precum şi în proiecte de distribuţie şi digitalizare au continuat să crească, valorificând oportunităţile oferite de tranziţia energetică şi reducând riscurile asociate eliminării treptate a lignitului”, anunţă grupul.
Investiţiile totale au atins 3 miliarde de euro, înregistrând o creştere semnificativă în activităţile de distribuţie şi RES, în conformitate cu planul PPC de a majora ponderea energiei verzi în mixul său de producţie şi de a îmbunătăţi şi digitaliza reţelele de distribuţie. Cea mai mare parte a acestor investiţii sunt destinate dezvoltării, aproximativ 85% din total fiind alocate pentru RES, producţie flexibilă şi distribuţia energiei electrice.
Capacitatea instalată în RES a ajuns la 5,5 GW la sfârşitul anului 2024, faţă de 4,6 GW în 2023, atingând în prezent 6,2 GW odată cu finalizarea unor proiecte totalizând 0,7 GW. Se preconizează o creştere semnificativă a capacităţii instalate în RES în trimestrele următoare, având în vedere că există deja un portofoliu de proiecte de 3,7 GW aflate în construcţie, în faza de pregătire pentru construcţie sau în etapa de licitaţie.
Producţia pe bază de lignit a scăzut cu aproximativ 28% în 2024 faţă de 2023, ajungând la 3,2 TWh, ceea ce reprezintă 15% din producţia totală a PPC. Pe de altă parte, producţia din surse regenerabile (RES) a înregistrat o uşoară creştere faţă de anul precedent, în ciuda unei producţii hidroenergetice reduse din cauza afluxului mai scăzut de apă în rezervoare, atingând 6,2 TWh, echivalent cu 29% din producţia totală de energie a PPC. Drept urmare, intensitatea emisiilor de CO₂ (Scope 1) a scăzut cu 2% comparativ cu 2023.
”Profitabilitate operaţională în creştere în 2024, cu EBITDA ajustat ajungând la 1,8 miliarde de euro, un plus de 41% faţă de 2023. Această îmbunătăţire a fost determinată de contribuţia mai mare a activităţilor din Grecia, atât în distribuţie, cât şi în segmentul integrat de afaceri, precum şi de consolidarea operaţiunilor din România pentru întregul an, comparativ cu 2023, şi de adăugarea Kotsovolos în Grecia”, precizează grupul.
Profitul net ajustat s-a situat la 426 milioane de euro în 2024, faţă de 206 milioane de euro în 2023, iar venitul net ajustat după plata intereselor minoritare a ajuns la 365 milioane de euro, în creştere de la 140 milioane de euro.
PPC continuă distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv, Consiliul de Administraţie propunând Adunării Generale Anuale un dividend de 0,40 euro/acţiune (luând în considerare excluderea acţiunilor proprii achiziţionate de companie, care nu sunt eligibile pentru dividend), aliniat pe deplin cu prevederile Planului Strategic pentru perioada 2025 – 2027.
PPC îşi reafirmă obiectivele pentru 2025, anunţate în cadrul Capital Markets Day din noiembrie 2024, vizând un EBITDA ajustat de 2 miliarde de euro, un profit net ajustat după plata intereselor minoritare de peste 0,4 miliarde de euro şi un dividend de 0,60 euro/acţiune (+140% faţă de 2023).
“2024 a fost încă un an de performanţă solidă pentru PPC, atingând 1,8 miliarde de euro în termeni de EBITDA, ceea ce înseamnă că ne-am dublat practic profitabilitatea operaţională în ultimii trei ani, comparativ cu 2021, când a fost realizată majorarea capitalului social. Această creştere s-a reflectat şi în rezultatele financiare nete, permiţându-ne să creştem distribuţia dividendelor la 0,40 de euro pe acţiune pentru 2024. În plus, ne-am crescut investiţiile la aproximativ 3 miliarde de euro, concentrându-ne în principal pe proiecte de energie regenerabilă şi distribuţie, în concordanţă cu obiectivul nostru de a deveni un jucător de top în domeniul energiei curate şi tehnologiei energetice (powertech) în regiunea Europei de Sud-Est. Am crescut semnificativ capacitatea noastră de energie regenerabilă la 6,2 GW şi suntem pe drumul cel bun pentru a elimina lignitul până în 2026. În acelaşi timp, PPC a redus şi mai mult tarifele la electricitate pentru clienţii săi în 2024, absorbind volatilitatea preţurilor din piaţa angro de energie”, spune Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al Public Power Corporation.
Cererea de energie electrică a crescut atât în Grecia, cât şi în România, cu 5,4% şi, respectiv, 4,2% faţă de 2023, fiind determinată în principal de vremea mai caldă, în special în lunile de vară.
Cota medie de piaţă a PPC în retailul de energie din Grecia a înregistrat o scădere la 51% în 2024, faţă de 57% în anul precedent, în principal din cauza reducerii ponderii în segmentul clienţilor de Înaltă Tensiune, ca urmare a expirării contractelor fixe istorice. În Sistemul Interconectat, cota de piaţă aferentă a scăzut la 52% în decembrie 2024 (de la 56% în decembrie 2023), iar cota medie de piaţă pe tip de tensiune a fost de 20,5% (de la 48%) pentru Înaltă Tensiune, 40,7% (faţă de 40,7%) pentru Medie Tensiune şi 62,4% (de la 63,2%) pentru Joasă Tensiune.
În România, cota medie de piaţă a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 16%.
În producţia de energie electrică, cota medie de piaţă a PPC în Grecia a scăzut la 34% în 2024, faţă de 40% în 2023. Aceasta a fost determinată de scăderea producţiei pe bază de lignit, pe măsură ce PPC progresează cu planul său de a elimina cărbunele până în 2026. În România, cota medie de piaţă a PPC în producţia din surse regenerabile de energie (vânt/soare) a crescut la 16%, faţă de 14% în 2023.
Îmbunătăţirea mixului de producţie se reflectă în îmbunătăţirea intensităţii emisiilor de CO2, care a scăzut la 0,49 tone pe MWh generat, faţă de 0,50 tone pe MWh generat în 2023.
”O mare parte din investiţiile PPC au fost direcţionate către modernizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie din Grecia şi România. Mai exact, investiţiile au ajuns la 1 miliard de euro în 2024, contribuind la creşterea bazei de active reglementate (RAB) la 4,9 miliarde de euro (+0,6 miliarde de euro). Creşterea semnificativă a investiţiilor din ultimii ani a contribuit la îmbunătăţirea indicilor de fiabilitate în ambele ţări, cu SAIDI scăzând la 132 de minute (faţă de 134 de minute) în Grecia şi la 82 de minute (faţă de 90 de minute) în România. SAIFI s-a diminuat în Grecia la 1,7 (faţă de 1,8), iar în România a ajuns la 2,3 (faţă de 2,5)”, mai arată grupul.
În domeniul e-mobilităţii, PPC rămâne lider pe piaţa din Grecia, cu o cotă de 37% din punctele publice de încărcare în 2024. PPC este activă în domeniul e-mobilităţii şi în România, având un număr total de aproximativ 3.100 de puncte de încărcare la sfârşitul anului 2024 în ambele ţări, în creştere cu 29% faţă de 2023.
PPC este cea mai mare companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord.
PPC are o capacitate totală instalată de 12,3 GW, constând din instalaţii termale, hidro şi SRE cu o producţie anuală totală de aproximativ 21 TWh, în timp ce în reţele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,9 miliarde de euro.
Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,8 milioane de clienţi în total, oferindu-le peste 32 TWh de energie.
PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa din Atena din 2001.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.