Marea Britanie a anunţat joi că a impus sancţiuni împotriva a încă 18 petroliere ruseşti şi a patru nave care transportă gaz natural lichefiat, aceasta fiind cea mai mare serie de sancţiuni aplicate până în prezent împotriva aşa-numitei ”flote din umbră” a Rusiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marea Britanie afirmă că ”flota din umbră” foloseşte practici ilicite pentru a evita restricţiile occidentale asupra petrolului rusesc.

Anunţul a venit după ce Statele Unite şi Canada au fost de acord să se alăture unui ”apel la acţiune” pentru a combate această problemă, care a fost susţinut de 44 de ţări europene după ce a fost anunţat de Marea Britanie în iulie.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Guvernul britanic a declarat că lucrează cu autorităţile maritime pentru a cere navelor ruseşti suspectate că folosesc asigurări dubioase să furnizeze detalii despre statutul asigurărilor lor, pe măsură ce trec prin Canalul Mânecii.

”Orice actor care facilitează şi sprijină activităţile maligne ale Rusiei s-ar putea expune sancţiunilor,” a afirmat guvernul.

Rusia respinge presiunea occidentală de a limita exporturile sale de petrol, iar în ultimul an s-a observat o creştere a numărului de petroliere care transportă mărfuri neasigurate sau nereglementate de furnizorii occidentali convenţionali.

Cele 18 petroliere de petrol vor fi interzise în porturile din Marea Britanie şi nu vor putea accesa serviciile maritime britanice, ceea ce aduce numărul total al petrolierelor ruseşti sancţionate la 43.

Între navele incluse sunt NS Bora, Atlas şi Moskovsky Prospect.

”Acţiunea neobosită a Marii Britanii împotriva flotei din umbră creează obstacole în sistem şi privează maşina de război a lui (preşedintele rus Vladimir) Putin de venituri cruciale,” a declarat guvernul.

Petrolierele vizate au transportat anul trecut o valoare estimată la 4,9 miliarde de lire sterline (6,37 miliarde de dolari) în petrol, se menţionează în comunicat.

Ca parte a acţiunii de joi, Marea Britanie a sancţionat şi compania rusă de gaze Rusgazdobycha JSC.

”Trebuie să combatem activităţile maligne ale Rusiei la fiecare pas, fie că sunt tactici ilicite pentru a suplimenta bugetul de război al lui Putin, atacurile lor cibernetice sau barbarismul de pe linia frontului din Ucraina,” a declarat ministrul de Externe David Lammy, într-un comunicat.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că noile sancţiuni britanice arată că statutul Moscovei de „furnizor de energie de încredere” nu este pe placul Londrei, a raportat agenţia de ştiri de stat RIA, adăugând că se fac toate eforturile pentru a încerca să încalce drepturile Rusiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.