Google, parte a grupului Alphabet, are în vedere construirea unui centru de date mare în Vietnam, a declarat o persoană informată cu privire la aceste planuri, în ceea ce ar fi prima astfel de investiţie a unei mari companii de tehnologie din SUA în naţiunea din Asia de Sud-Est, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Google analizează înfiinţarea unui centru de date ” hyperscale” în apropiere de Ho Chi Minh City, centrul economic din sudul Vietnamului, a spus sursa, refuzând să fie numită deoarece informaţia nu era publică.

Investiţia, a cărei dimensiune nu a specificat-o sursa, ar fi o gură de oxigen pentru Vietnam, care până acum nu a reuşit să atragă capital major din străinătate în centre de date din cauza infrastructurii sale neregulate, marile companii de tehnologie preferând să-şi stabilească centrele de date în alte state din regiune.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Nu este clar cât de repede va ajunge Google la o decizie cu privire la o investiţie, dar sursa a spus că au loc discuţii interne şi că centrul de date ar putea fi gata în 2027.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze despre planul centrului de date.

Centrele hyperscale sunt cele mai mari din industrie, cu un consum de energie de obicei similar cu cel al unui oraş mare.

Un centru de date hyperscale cu o capacitate de consum de energie de 50 de megawaţi (MW) ar putea costa între 300 de milioane şi 650 de milioane de dolari, potrivit estimărilor bazate pe datele publicate de consultantul imobiliar Jones Lang LaSalle într-un raport din acest an privind centrele de date din Vietnam.

Mişcarea Google a fost motivată de numărul mare de clienţi interni şi străini de servicii cloud din Vietnam şi de economia digitală în expansiune a ţării, a spus sursa, menţionând că naţiunea din Asia de Sud-Est a fost una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere pentru YouTube, populara platformă pentru video a Google.

 În prezent, principalii operatori de centre de date din Vietnam, bazaţi pe spaţiul de calcul, sunt firma de investiţii industriale IDC Becamex şi compania de telecomunicaţii VNPT, ambele întreprinderi de stat vietnameze, potrivit unui raport al pieţei interne al unui parc industrial din Vietnam, văzut de Reuters.

Nikkei a raportat în mai că compania chineză de comerţ electronic Alibaba se gândeşte să construiască un centru de date în Vietnam. Alibaba a refuzat să comenteze această problemă joi, când a fost contactată de Reuters.

STRATEGIA DE CREŞTERE

În ciuda cererii tot mai mari de servicii digitale din partea celor 100 de milioane de locuitori ai Vietnamului, investitorii străini din acest sector au evitat în mare parte ţara din cauza penuriei ocazionale de energie, a stimulentelor mai puţin atractive pentru investiţii şi a infrastructurii de internet slabe, care se bazează pe câteva cabluri submarine vechi, potrivit experţilor din industrie.

În Asia de Sud-Est, Singapore, Malaezia şi Thailanda sunt cu mult înainte în industrie şi au atras investiţii mult mai mari de la giganţii tehnologici globali.

Google a declarat în mai că va investi 2 miliarde de dolari în Malaezia pentru a dezvolta primul său centru de date şi regiunea Google Cloud din ţară.

Reglementările neatractive privind proprietatea străină şi localizarea datelor au fost, de asemenea, de multă vreme un obstacol, dar, într-o reformă aprobată în noiembrie, legiuitorii vietnamezi au decis să permită operatorilor de centre de date din străinătate să-şi păstreze proprietatea deplină.

Vietnamul are reguli stricte de securitate cibernetică şi s-a ciocnit de mult cu companiile străine de tehnologie cu privire la stocarea datelor în ţară – o cerinţă pe care, totuşi, nu a aplicat-o în mod regulat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.