Contractul principal din cadrul proiectului construirii noilor reactoare 3 şi 4 de la centrala nucleară Cernavodă a fost elaborat şi este gata de semnare, relevă date analizate de Profit.ro.
Societatea dedicată proiectului, EnergoNuclear, controlată 100% de compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, va încheia contractul de inginerie, procurare şi management al construcţiei (EPC) pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă cu un consorţiu format din 6 companii, din Canada, Statele Unite şi Italia, relatează Profit.ro.
Este vorba despe Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acţionarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doiceşti, italienii de la Ansaldo Nucleare şi companiile americane de inginerie Sargent & Lundy şi S&L Engineers.
La nivelul Nuclearelectrica este pregătită şi prima decizie de investiţie cu privire la proiect, care va declanşa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare. Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării (prin estimări de cost şi grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obţinerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispoziţiile UE în materia ajutorului de stat, obţinerea autorizaţiei de securitate nucleară pentru etapa de construcţie şi luarea deciziei finale de investiţie, pentru trecerea în etapa de construcţie.
Pentru aceasta, trebuie luate măsuri de redimensionare a activităţilor EnergoNuclear şi a bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii de proiect, potrivit unui document SNN.
Toate deciziile cu privire la contract şi la celelalte măsuri necesare avansului proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă urmează să fie luate oficial luna viitoare de către Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Nuclearelectrica.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.