Claudia Griech, director general E.ON Energie România, a declarat luni, în cadrul Profit Energy.forum - Energia românească post-plafonare - Ediţia a VIII-a, că, din decembrie 2023 există un blocaj la nivelul Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în ceea ce priveşte recunoaşterea sumelor de decontat, care împiedică furnizorii să supravieţuiască, informaţie confirmată şi de ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Validările ar trebui făcute de ANRE, însă nu au fost efectuate. Practic suntem cu un an în urmă cu decontările. În urmă cu 2 luni s-a ajuns la zi cu plata, însă referinţa era decembrie 2023. Însă din decembrie 2023, există un blocaj la nivel de ANRE care împiedică furnizorii să supravieţuiască.”, a precizat Griech.

Referindu-se la noua legislaţie care ar urma să intre în vigoare începând cu luna aprilie a anului viitor, Directorul General E.ON Energie a ţinut să amintească faptul că în trecut au fost peste 18 modificări legislative pe această temă.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„A fost o efervescenţă legislativă, iar toate acestea afectează clienţi, care nu le înţeleg pe deplin. De fapt nici noi, care ar trebui să le explicăm, nu le înţelegem pe deplin. Este şi vorba de costuri de implementare. Evident că vorbim de un nou sistem pe care să-l aflăm în ianuarie pentru a-l aplica din aprilie şi vom face tot ce ne stă în putere ca furnizori responsabili să facem acest lucru. Mi-ar plăcea să cred că există o variantă de lucru şi care să nu implice furnizorii în mod direct”, a explicat Griech. Aceasta şi-a exprimat convingerea că furnizorii au nevoie de sănătate financiară: „Deja suntem în al treilea sau al patrulea an în care tot acest sistem este susţinut de furnizori prin împrumuturi”.

"Acum vreo două luni, la Ministerul Energiei, dar şi la Ministerul Muncii erau la zi plăţile către furnizori. Lucrăm şi cu ANRE, pentru că ştiu că, de la începutul anului, merge mai greu cu decontările, cu transmiterea cererilor, validarea lor de către ANRE. Până nu se validează la nivelul Autorităţii, noi nu putem să facem plăţi la nivelul celor două ministere. Sunt la curent cu această problemă şi lucrăm la ea”, a recunoscut şi ministrul Energiei Sebastian Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.