Câştigul salarial mediu net a crescut în aprilie, nominal, cu 14,8% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3115 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 10,3%, ritm crescut faţă de cel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În martie, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 3.075 lei, iar creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de 9,3%, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în februarie.

În aprilie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3115 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anului trecut (+14,8%), dar şi faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totodată, indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,3 %. Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna aprilie 2019 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 215,4%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2019.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7192 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1785 lei).

În luna aprilie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 18,9% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv de 17,6% în extracţia minereurilor metalifere.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost de 37,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv de 13,2% în fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%), respectiv în administraţie publică (+0,7%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,7%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.