Yo Kitamura a câştigat Finala Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional "George Enescu" 2024, după ce a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră op. 104 de Dvořák. Finala de Violoncel a avut loc marţi, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Ettore Pagano din Italia iar pe locul al treilea Haddon Kay din SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Yo Kitamura a fost acompaniat în finală de Orchestra Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Jonathan Bloxham.

Juriul Secţiunii de Violoncel pentru cea de a XIX-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu a fost format din violonceliştii Arto Noras (Preşedintele Juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduţiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo şi Dan Prelipcean, alături de Charlotte Lee - unul dintre cei 14 directori executivi de top în managementul artiştilor şi Raimund Trenkler, violoncelist şi preşedinte al Consiliului de administraţie al Fundaţiei Academiei Kronberg.

"Am avut onoarea de a face parte din juriul secţiunii de violoncel încă de la prima ediţie în care a fost introdusă această secţiune în programul concursului, prin urmare am putut să-i observ îndeaproape evoluţia. Astăzi, această a opta ediţie a secţiunii de violoncel din cadrul Concursului Internaţional George Enescu demonstrează importanţa acestei secţiuni în programul concursului, ediţia din acest an având 213 violoncelişti aplicanţi", a declarat Arto Noras, preşedintele Juriului Secţiunii de Violoncel. 

Premiul I al ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional "George Enescu" este în valoare de 15.000 de euro net, premiul al doilea de 10.000 de euro net, iar premiul al treilea de 5.000 de euro net. De asemenea, laureaţilor Concursului li se va oferi şansa de a concerta în cadrul ediţiilor 2025 şi 2026 ale Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", precum şi în concerte organizate în cadrul stagiunilor filarmonicilor din ţară.

Trofeele Concursului Enescu 2024, oferite celor trei tineri violoncelişti, sunt realizate de către artistul Mihai Băncilă.

În cadrul Galei de premiere s-au oferit şi trei premii speciale: 

Premiul Serafim Antropov pentru cea mai bună interpretare a Sonatei nr. 2 în do major pentru violoncel şi pian op. 26 de George Enescu, în valoare de 3.000 euro net, a fost câştigat de Ettore Pagano din Italia.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse - Syntrimma pentru violoncel solo de Sebastian Androne-Nakanishi, în valoare de 2.000 euro net a fost câştigat de Yo Kitamura din Japonia.

Premiul Publicului, în valoare de 1.000 euro net, a fost câştigat de Ettore Pagano din Italia.

Yo Kitamura are 20 de ani şi a studiat cu profesorul Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin şi cu profesorul Tsuyoshi Tsutsumi la Liceul de Muzică Toho Gakuen. A câştigat premiul I la Concursul Internaţional Johannes Brahms şi premiul I în unanimitate la Concursul Internaţional pentru Tineri Muzicieni Ceaikovski.

Ettore Pagano are 21 de ani şi a câştigat numeroase concursuri în Italia şi în străinătate, printre care şi Concursul Internaţional Khachaturian din Erevan şi Concursul Internaţional Johannes Brahms. A fost deja invitat să susţină recitaluri în cadrul unor importante evenimente internaţionale în Germania, Austria, Grecia şi în Statele Unite ale Americii, iar în 2022 a lansat primul său CD pentru revista Suonare News.

Violoncelistul de origine chinezo-americană Haddon Kay are 25 de ani şi are în palmares participări în rundele finale ale multor concursuri internaţionale, printre care şi Concursul Chicago Symphony Young Artist. Kay este membru fondator al Galvin Cello Quartet, format în 2021 la Şcoala de Muzică Bienen, alături de care a câştigat Concursul Victor Elmaleh din 2022 al Concert Artists Guild şi Medalia de argint la Concursul Naţional de Muzică de Cameră Fischoff din 2021.

Concursul Internaţional "George Enescu", iniţiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internaţional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziţia României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federaţiei Mondiale a Concursurilor Internaţionale de Muzică Clasică şi a descoperit numeroase talente care au devenit artişti de renume mondial. Ediţia din 2024 promite să fie una de excepţie, continuând tradiţia de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.