Cea de-a 65-a ediţie a expoziţiei internaţionale anuale World Press Photo va putea fi vizitată şi anul acesta, la nivel naţional, în perioada mai - august 2022. Prezentă pentru a 11-a oară în România, expoziţia va ieşi din muzee şi va fi expusă publicului larg în centrele a opt mari oraşe din ţară: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Sibiu, Iaşi, Constanţa şi Oradea.
„Nicicând lupta cu fake news-ul nu a fost mai dură ca acum, iar jurnalismul adevărat şi fotografia de reportaj încearcă să aducă adevărul în faţa privitorului în cel mai nealterat mod posibil. Este extrem de important să expunem aceste imagini şi poveşti în locuri uşor de accesat şi în forme simplu de consumat astfel încât societatea să vadă, cu ochii ei, evenimentele din întreaga lume. Din acest motiv, anul acesta am scos expoziţia din muzeu şi am mers direct către public, în inimile marilor oraşe şi, sperăm, în memoria cât mai multor oameni”, a declarat Cristian Movilă, fondatorul fundaţiei Eidos şi reprezentantul World Press Photo în România.
Cele 122 de fotografii vor fi însoţite şi de un audio-tur gratuit, realizat în parteneriat cu aplicaţia Smartify, prin care vizitatorii vor putea asculta, pe propriile device-uri, povestea fiecărei fotografii câştigătoare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„E timpul să ne informăm corect, să ne verificăm sursele, să fim educaţi, să ieşim din ciclul ştirilor locale şi să ne îndreptăm privirea şi către subiectele globale importante. Iar expoziţia World Press Photo are această forţă. Dorinţa noastră este ca cei care o văd să plece măcar cu un semn de întrebare, dacă nu complet schimbaţi”, a adăugat Cristian Movilă.
Timp de 35 de zile, 24 de ore din 24, fotografiile vor fi expuse simultan în perioada 1 mai - 4 iunie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, ca mai apoi să fie prezentate publicului din celelalte oraşe din circuit. Detaliile fiecărui eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a expoziţiei.
Competiţia World Press Photo recunoaşte fotojurnalismul de calitate şi premiază imagini şi poveşti din întreaga lume. Anul acesta, din 64.823 de lucrări înscrise de către 4.066 fotografi din 130 de ţări din întreaga lume, au fost selectaţi 241 de câştigători regionali şi 4 câştigători globali:
● Premiul „fotografia anului”: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times
● Premiul „articolul anului”: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures
● Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, pentru Folha de São Paulo/ Panos Pictures
● Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador
Pentru prima dată în istoria World Press Photo, imaginea câştigătoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemorează copiii care au murit în şcoala rezidenţială indiană Kamloops, o instituţie creată pentru a asimila forţat copiii indigeni şi unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate.
Expoziţia World Press Photo este adusă în România de Fundaţia Eidos în parteneriat cu Ministerul Culturii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...