Imaginea realizată de fotojurnalista Amber Bracken în care a surprins cruci de care au fost agăţate rochii ale unor fete indigene în apropiere de autostrada Kamloops din Columbia Britanică, Canada, a câştigat, joi, premiul World Press Photo 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fotografia este intitulată „Kamloops Residential School”. Nu departe de acest loc se afla un pensionat, unde rămăşiţele a 215 copii indigeni au fost găsite anul trecut. Acest osuar a fost primul dintr-o serie care a fost descoperit, forţându-i pe canadieni să se confrunte cu trecutul colonial. Mai multe anchete despre aceste foste pensionate sunt în desfăşurare în ţară. Autorităţile estimează că mai mult de 4.000 de copii ar fi dispăruţi. 

„Nu simt că ar fi o fotografie care ar putea să-mi aparţină”, a declarat Amber Bracken, în vârstă de 38 de ani, pentru AFP. „A fost o reprezentare a ceva care a fost creat de comunitate pentru a-şi onora şi a-şi aminti copiii pierduţi”, a explicat ea. Fotografia este „un moment liniştit de reflecţie (...) asupra istoriei colonizării nu numai în Canada, ci în întreaga lume”, a spus unul dintre juraţi, Rena Effendi. În stânga imaginii, un curcubeu îşi încheie curba în apropierea locului unde a fost descoperită groapa comună, sediul unui aşa-zis internat, creat cu un secol în urmă pentru asimilarea forţată a populaţiei indigene. Această imagine „inspiră un fel de reacţie senzorială”, a spus unul dintre juraţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Regizorul australian de documentar Matthew Abbott a câştigat premiul principal la categoria Povestea anului cu o serie de imagini care arată modul în care oamenii nativi din Nawarddeken din îndepărtatul ţinut Arnhem au folosit focul ca instrument eficient pentru gestionarea terenurilor împotriva schimbărilor climatice.

Printr-o practică numită „combustie la rece”, nativii aprind mici braziere în sezonul rece, arzând tufişuri foarte inflamabile, ajutând la prevenirea incendiilor de vegetaţie, care au devastat Australia afectată de o creştere a valurilor de căldură. „Se face de zeci de mii de ani”, a spus Matthew Abbott pentru AFP, „dar acum, cu schimbările climatice atât de rapide, aceste practici sunt testate pe deplin”.

Alţi câştigători au fost: Yael Martinez, Louie Palu, Ismail Ferdous. 

Câştigătorii primesc fiecare câte o recompensă de 6.000 de euro, iar lucrările lor vor fi expuse din 15 aprilie la Amsterdam înainte de a fi expuse în întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.