Volumul "Viaţă şi teatru pe Scena lumii", de George Banu, despre universul spectaculos al scenei contemporane, va fi lansat online, miercuri, de la ora 19.00.
Vor vorbi, alături de autor, Monica Andronescu şi Andrei Manolescu.
Un periplu prin universul spectaculos al scenei contemporane, cartea de faţă depăşeşte, prin anvergura consideraţiilor lui George Banu, frontierele spaţiului artistic şi devine, în sensurile sale profunde, o meditaţie necesară asupra condiţiei adesea neliniştitoare a prezentului. Ea reuneşte o suită de contribuţii relevante ale autorului din presa culturală autohtonă a ultimilor ani, cele mai multe desprinse din rubrica de cronică de cultură din Dilema veche, şi, dincolo de varietatea tematică intrinsecă demersului, articulează o viziune asupra lumii de o remarcabilă coeziune şi claritate, folosind teatrul ca pretext ideal al reflecţiei culturale, istorice şi sociale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Produse ale unui orizont temporal prin excelenţă impredictibil, textele descifrează, în fundalul anxietăţilor cotidianului, valenţele revitalizante, constructive, ascendente conferite de actul artistic existenţei umane.
"Lunar colaborez la revista Dilema veche, încercând să sesizez secvenţe importante din viaţa culturală europeană şi să restitui evenimente biografice legate de întâlniri cu artişti, de călătorii marcante, de spectacole de excepţie. Astfel se constituie un mozaic personal ce reuneşte fragmente disparate, dar asociate prin implicarea acestui spectator ce sunt pe «scena lumii». Shakespeare spunea că «lumea e o scenă» pe care suntem actori şi totodată spectatori - când jucăm, când privim, permutaţie nesfârşită care ne invită să asumăm ca destin conversiunea funcţiilor şi vertijul contrastelor. Pe «scena lumii», plăcerea provine din bucuria clipei şi din caruselul neobosit al vieţii. Este ceea ce vrea să confirme această sumă de eseuri", spune George Banu.
George Banu este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze şi Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia al revistei Observator cultural. Coordonează colecţia „Le Temps du théâtre” la editura Actes Sud.
A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. Responsabil (alături de Mihaela Tonitza Iordache) al reputatei antologii "Arta Teatrului" şi coordonator al volumelor colective "Teatrul de artă, o tradiţie modernă", "Repetiţiile şi teatrul reînnoit", "De la vorbă la cântec". În 2020 revista Secolul 21 i-a consacrat două numere în seria „Contemporanul nostru”. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi. De acelaşi autor, la editura Polirom au apărut: "Peter Brook. Spre teatrul formelor simple" (2005), "Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet" (2007), "Iubire şi neiubire de teatru" (2013), "Monologurile neîmplinirii" (2014) şi "Scena lumii" (2017).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.