O nouă expoziţia temporară la Art Safari de la Palatul Dacia-România, "Picnic la Muzeu", reuneşte lucrări de artă, doar din colecţii private, semnate de Ipolit Strâmbu, Francisc Şirato, Henri H. Catargi, Dimitrie Berea, Francisc Gall, Ion Pacea, Vasile Grigore, dar şi o cromolitografie Salvador Dali. Publicul este invitat să ia prânzul, în galerie, în perioada 27 iunie - 21 iulie. Intrarea la această expoziţie este inclusă în biletul general al Pavilionului iar mâncarea poate fi comandată de la stand sau adusă de acasă. Prin această iniţiativă, oamenii sunt încurajaţi să mănânce sănătos, în pauza de masă, într-un cadru neconvenţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizitatorii primesc pătură pentru picnic la intrarea în expoziţie. Timpul petrecut la picnic este limitat, în funcţie de numărul de vizitatori.

Iniţiativa este inspirată de programul FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), amplu program european, coordonat de Edenred în 10 ţări, care susţine obiceiurile alimentare sănătoase ale angajaţilor şi, pe plan naţional, ale elevilor din şcoli şi grădiniţe. Iniţiativa îndeamnă la reflecţie asupra impactului pe care-l poate avea pauza şi, în special, cea de masă.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Lucrările, ulei pe pânză, pe carton, acrilic pe pânză, cromolitografie, redau scene din parc, grădini sau naturi statice. 

"Expoziţia 'Picnic la muzeu' este o oportunitate pentru noi de a reitera importanţa mesei pentru noi, nu doar din perspectiva unei alimentaţii sănătoase, dar şi în ceea ce priveşte conectarea cu cei dragi. Este mult mai mult decât a avea o hrană sănătoasă, este vorba despre a împărtăşi momente. Ceea ce facem la Edenred este să creăm un ecosistem de beneficii pentru angajaţi prin care aceştia se pot bucura de viaţă atât la muncă, cât şi în afara acesteia, fie că vorbim de hrană sănătoasă, fie că vorbim de hrană pentru creier, pentru că avem produse care ne încurajează să ne petrecem timpul la muzeu sau la teatru, sau la concerte. Considerăm că este oarte important să avem un echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală", a declarat Lelia Mancaş, director marketing Edenred.

"Un concept îndrăzneţ pentru România"

"Am reuşit să spargem multe bariere şi, după târgul de adopţii de căţei de săptămâna trecută şi clasele de yoga pe care le vom organiza, avem şi o mică pauză, un Picnic la muzeu. E un concept extrem de îndrăzneţ pentru România, dar noi de bucurăm că, exact ca exemplele de secol XIX dar şi de secol XXI din această expoziţie, putem să ne uităm într-adevăr la artă, hrană pentru minte şi pentru suflet, dar putem şi să mâncăm în timp ce privim aceste lucrări, Expoziţia este realizată special pentru un picnic la muzeu, avem de la Salvador Dali până la apreciatul Ipolit Strâmbu, o lucrare cu aceste trei doamne care se relaxează după un picnic în grădină", a afirmat, la vernisaj, Ioana Ciocan, manager Art Safari. 

Medicul Corina Zugravu, reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, a vorbit la evenimentul de la Palatul Dacia România despre plăcerea de a mânca.  

"Relaţia noastră cu alimentele este foarte complicată, în sens pozitiv, nu în sens negativ. Observ, zilele acestea, că a devenit o culpabilitate să spui că îţi place să mănânci. Permanent avem impresia că singura noastră legătură cu mâncare este cea de nutriţie, fie de stres, fie că te ajută să slăbeşti, trebuie să mănânci neapărat sănătoas, dacă nu mănănci sănătos te simţi vinovat. Există componente alimentare care au devenit o adevărată otravă, pur şi simplu dacă este puţin mai mult zahăr este ca şi cum ar fi cucută. Pentru că am luat-o razna în legătura noastră cu alimentele, ele sunt abundente şi noi nu suntem proiectaţi pentru abundenţa alimentară, omul e proiectat pentru foame, aşa că ne-am înfrunptat necorespunzător, exagerat. Din această cauză mâncarea a devenit o componentă strict medicală a vieţii noastre. Nu este aşa. Relaţia noastră cu mâncare nu are legătură exclusiv cu nutriţia. Nu e nicio ruşine să-ţi facă plăcere ceva din viaţă, printre care şi cea legată de mâncare". 

"Putem mânca orice, dacă mâncăm moderat"

"Noi percepem mâncare prin simţuri, unul fiind cel olfactiv. Centrul olfactiv în creier se află lângă centri care se leagă de emoţii şi amintiri. În condiţiile în care memoriile noastre sunt legate de olfacţie, în care sentimentele, ceea ce ne echilibrează şi ne îndepărtează de continua depresie, anxietate, putem să recurgem uşor la mâncare şi la ceea ce reprezintă ea. Viaţa modernă ne-a schimbat foarte mult programul de masă. Eu văd România alegând către programul de viaţă mediteranean pe care îl îmbrăţişez şi care sugerează o siestă între orele 1.30 şi 16.00 în aşa fel încât o să revină la modă acea masă de prânz care era foarte importantă pentru bunicii noştri. Accentul pus pe masa de prânz este foarte important şi din punct de vedere nutriţional. Având în vedere şi bioritmurile naturale ale corpurilor noastre, e un moment potrivit pentru masa de prânz care trebuie alocat. În Europa, ţările care au longevitatea maximă, în afară de Elveţia unde primează alţi factori, sunt Italia, Spania şi Malta. Aceste naţii îşi păstrează longevitatea prin alimentaţia mediteraneană şi au o sănătate destul de bună. În concluzie, masa de prânz este foarte importantă, sunt pentru această siestă potrivită şi pentru ţara noastră şi sunt şi pentru o deculpabilizare a plăcerii legate de mâncare. Putem mânca absolut orice, după părerea mea, dacă mâncăm moderat (ceea ce înseamnă porţii mai mici)", a explicat Corina Zugravu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.