Vânzările la casa de licitaţii Sotheby's au scăzut foarte puţin în 2023, la 7,9 miliarde de dolari, după un an record de 8 miliarde de dolari în 2022, a anunţat luni compania deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În contextul unei pieţe mai dificile", Sotheby's s-a arătat deosebit de mulţumită, într-un comunicat, de vânzările puternice din sectorul de lux, la 2,5 miliarde de dolari.

Totalul de 7,9 miliarde de dolari, care include toate domeniile, de la licitaţiile de artă la cele de maşini de colecţie, este în scădere foarte uşoară, cu 0,8% faţă de anul 2022, dar în creştere cu 40% faţă de 2019, ultimul an înainte de pandemie.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Afacerile au rămas puternice, susţinute de creşterea transferurilor de avere între generaţii şi de rezultatele satisfăcătoare ale licitaţiilor", notează directorul general al Sotheby's, Charles Stewart.

După un 2022 excepţional, piaţa de artă a cunoscut o scădere în 2023, în special din cauza scăderii vânzărilor în China, a efectelor inflaţiei şi a creşterii ratelor dobânzilor, care se adaugă la invazia rusă în Ucraina din 2022 şi la războiul dintre Israel şi Hamas din octombrie în Fâşia Gaza.

Sotheby's este totuşi mulţumită că a organizat vânzările celor mai scumpe două opere de artă ale anului, cu "Femme à la montre" (1932) de Pablo Picasso (139 milioane de dolari) şi "Dame à l'éventail" (1932) de Gustav Klim (139 milioane de dolari).

Christie's, rivalul lui Sotheby's, deţinut de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault, prevăzuse în decembrie vânzări totale pentru 2023 de 6,2 miliarde de dolari pentru sectoarele de artă şi lux, în scădere cu 25% faţă de cele 8,4 miliarde de dolari realizate în 2022, un an record.

Pentru Christie's, acest declin se datorează "unui macro-mediu dificil şi contracţiei pieţei de artă", dar şi caracterului excepţional al anului 2022, marcat de vânzarea istorică a colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft, Paul Allen, care a atins un preţ record de 1,62 miliarde de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.