Reprezentanţii USR au acuzat că PSD, PNL şi UDMR au votat în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, împotriva propunerii USR de profesionalizare a conducerii ANCOM şi au modificat Legea CNA special pentru ca Monica Gubernat, demisă recent din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, să poată fi din nou numită în funcţie.
Plenul Camerei Deputaţilor a votat marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice, arată USR, într-un comunicat de presă. Adică, aşa-numitul Cod al comunicaţiilor, la care deputata USR Monica Berescu a depus un amendament prin care conducerea ANCOM să fie aleasă, în urma unei proceduri de selecţie deschise şi transparente, din rândul unor persoane cu autoritate recunoscută şi experienţă de minimum 9 ani în domeniul comunicaţiilor, juridic sau economic.
Cu alte cuvinte, USR a propus să nu mai fie posibil, pe viitor, ca la şefia instituţiei care reglementează sectorul comunicaţiilor în România să ajungă sinecurişti precum Sorin Grindeanu sau Vlad Stoica, ultimul – fost şef al Cancelariei premierului Victor Ponta şi martor în dosarul de corupţie al ex-baronului PSD de Mehedinţi Adrian Duicu – fiind instalat pe ultima sută de metri înainte de alegerile parlamentare din decembrie anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Plecând de la importanţa ANCOM, singura instituţie strategică pe care o avem în România de reglementare a comunicaţiilor, am formulat un amendament prin care să ne asigurăm că în rândul preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM avem persoane cu o experienţă profesională recunoscută, selectate pe bază de merit şi competenţe. Este esenţial ca în acest moment, în care ANCOM are un rol definitoriu pe piaţa comunicaţiilor, să avem o instituţie condusă de profesionişti, aleşi transparent, nu de sinecurişti”, a declarat deputata USR Monica Berescu, conform sursei citate.
Amendamentul USR a fost respins de majoritatea PSD, PNL, UDMR, însă USR un apel către toate partidele parlamentare ca modificarea să fie acceptată la Senat.
Tot marţi, plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut proiectul care modifică Legea audiovizualului şi OG 39/2005 privind cinematografia, în sensul transpunerii unei directive europene. Doar că, pe lângă modificările impuse de transpunerea directivei, PSD a avut grijă să introducă - iar partenerii de guvernare au fost de acord – o modificare în beneficiul direct al fostei preşedinte al CNA, Monica Gubernat, demisă de Parlament în urmă cu doar câteva luni.
„Este trist că în această transpunere absolut necesară au strecurat o modificare astfel încât fosta doamnă preşedinte al CNA, de la PSD, să poată fi din nou preşedinte. Noi am susţinut transpunerea directivei, dar ne-am opus modificării dorite de PSD, gândită exclusiv în beneficiul unei persoane”, declară deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, potrivit sursei menţionate.
Şi acest proiect va primi votul final în Senat, iar „USR nu va renunţa să lupte pentru ca legile adoptate de Parlament să fie în beneficiul tuturor românilor, nu doar al partidelor la putere şi al clientelei care gravitează în jurul lor de 30 de ani încoace”, conchide sursa amintită.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.