Un tablou, depozitat timp de aproape 40 de ani de Muzeul Ashmolean pentru că era considerat un Rembrandt fals, provine din şcoala maestrului flamand şi va fi supus unor noi analize pentru a determina dacă este al artistului, a anunţat marţi instituţia, citată de AFP.
Intitulat "Head of a Bearded Man", acest portret ce reprezintă un bărbat în vârstă care priveşte în jos, a fost lăsat moştenire Muzeului Ashmolean din Oxford în 1951 şi a fost expus ca aparţinând lui Rembrandt.
În 1982, Rembrandt Research Project, care are drept asupra operei pictorului, a respins pânza ca fiind falsă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dar după noi cercetări cu ajutorul tehnologiilor avansate, "se poate confirma că tabloul a fost pictat în atelierul lui Rembrandt în jurul anului 1630", a anunţat Muzeul Ashmolean într-un comunicat.
Pânza va fi prezentată în expoziţia "Young Rembrandt" în desfăşurare, înainte de a fi supusă altor analize şi restaurări în laboratoarele muzeului pentru a determina dacă există dovezi că lucrarea a fost pictată de Rembrandt", a adăugat muzeul.
Cu ocazia organizării acestei expoziţii conservatoarea An Van Camp a decis să reexamineze tabloul. Acesta a fost analizat cu ajutorul tehnicii
dendrocronologice, metodă de datare în lemn, care a stabilit că tabloul a fost pictat pe un panou din stejar provenit de pe malurile Mării Baltice în 1618 şi 1628, folosit în alte opere de Rembrandt.
Întrebată de The Guardian, An Van Camp a precizat că experţii care au depozitat tabloul în 1982 l-au datat "înainte de sfârşitul secolului al XVII-lea, nici măcar în timpul lui Rembrandt". Dar ea a fost mereu convinsă de autenticitatea micului tablou: "Este ceea ce făcea Rembrandt. Făcea mici studii de bătrâni cu priviri triste, melancolice, gânditoare".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.