Un tablou de Edvard Munch, care a fost ascuns într-un hambar alături de o versiune a operei „The Scream”, urmează să fie vândut la licitaţie iar veniturile vor fi împărţite cu familia unui evreu care a fost forţat să vândă lucrarea pe când fugea de nazişti, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Monumentalul „Dance on the Beach” va fi scos la licitaţie de Sotheby’s, la Londra, pe 1 martie şi se estimează că ar ajunge la aproximativ 12-20 de milioane de lire sterline.

La puţin peste patru metri lăţime, tabloul este o compoziţie enigmatică cu figuri care dansează şi două dintre cele mai mari iubiri ale artistului - relaţii care s-au încheiat tragic - Tulla Larsen şi Millie Thaulow.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Tabloul este scos la vânzare de familia lui Thomas Olsen, un armator norvegian şi vecinul lui Munch, care a murit în 1969. El l-a cumpărat la Oslo în 1934, la doar câteva luni după ce Curt Glaser, un eminent academician german, fusese forţat să-l vândă în Berlin.

Cei doi au fost prieteni apropiaţi ai artistului, care le-a pictat portretele soţiilor lor, Henriette Olsen şi Elsa Glaser.

Acum, prin Sotheby’s, moştenitorii lor au negociat viitoarea vânzare, reparând cel puţin o greşeală a naziştilor care, în anii 1930, l-au inclus pe Munch printre artiştii interzişi ca „degeneraţi”.

„Dance on the Beach” a făcut parte dintr-o capodoperă formată din 12 panouri majore, pe care Max Reinhardt, director de teatru, le-a comandat în 1906 pentru teatrul său de avangardă din Berlin. Munch a proiectat decoruri pentru montările după Henrik Ibsen „Ghosts” şi „Hedda Gabler” şi, pentru crearea teatrului său, Reinhardt i-a cerut să picteze o friză care să înconjoare publicul într-o sală de la nivelul superior, cufundându-i pe spectatori în ceea ce artistul numea „imagini din psihicul modern”.

Când teatrul a fost renovat în 1912, friza a fost divizată şi „Dance on the Beach” a fost achiziţionat de Glaser, directorul Bibliotecii de Stat din Berlin, care a publicat prima monografie germană despre Munch, printre alte scrieri academice, şi a asamblat o remarcabilă colecţie de artă. Persecutat de nazişti pentru originea sa evreiască, Glaser şi-a pierdut slujba şi apartamentul i-a fost confiscat. Şi-a vândut colecţia şi a evadat în Elveţia, ajungând în cele din urmă în America, unde a murit în 1943.

Se crede că figurile din „Dance on the Beach” reprezintă inocenţa, dragostea, viaţa şi moartea, teme recurente pentru Munch. 

Edvard Munch s-a născut la 12 decembrie 1863, la Løten, în Norvegia, şi a murit pe 23 ianuarie 1944, la Ekely, Oslo. A fost unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiţiei artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relaţiile interumane, care vor reprezenta esenţa creaţiei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.