Un pandantiv cu perlă naturală a fost vândut pentru suma de 36 de milioane de dolari la o licitaţie de bijuterii care au aparţinut reginei franceze Maria Antoaneta, vânzare pe care Sotheby's a considerat-o un record de preţ pentru o perlă, scrie AFP.
Pandantivul, care conţine o perlă naturală în formă de pară (26 mm x 18 mm), a fost evaluat între 1 şi 2 milioane de dolari. Lotul a fost adjudecat la Sotheby's pentru 36 de milioane de dolari, adică 31,8 milioane de euro, unui cumpărător privat care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Cele zece piese puse în vânzare, estimate la 3 milioane de dolari, au totalizat 43 de milioane de dolari, a indicat Sotheby's. De exemplu, o broşă de diamant estimată la 80.000 de dolari a fost vândută în final pentru 1,75 de milioane de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Bijuteriile excepţionale, păstrate departe de ochii publicului timp de două secole, au făcut parte din colecţia Casei de Bourbon-Parma. Vânzarea a propus în egală măsură piese care au aparţinut regelui Charles X, arhiducilor Austriei şi ducilor de Parma.
Printre alte loturi-vedetă ale colecţiei reginei figurează o pereche de cercei ornaţi cu perle fine şi un colier de perle, precum şi o broşă datând de la sfârşitul secolului a XVIII-lea, împodobită cu un diamant galben.
Maria Antoaneta a apreciat în egală măsură şi ceasurile, aşa cum o atestă o astfel de bijuterie de buzunar, care a fost gravată cu iniţialele MA şi cu trei flori de crin.
Înainte de a încerca să fugă din Franţa împreună cu Ludovic al XVI-lea şi copiii lor, Maria Antoaneta a trimis bijuteriile la Bruxelles.
În memoriile sale, Madame Campan, prima cameristă a reginei, povesteşte că a petrecut o seară întreagă la Palatul Tuileries împreună cu Maria Antoaneta pentru a ambala bijuteriile, pe care le-au pus într-un cufăr din lemn.
În zilele următoare, bijuteriile au fost trimise la Bruxelles unde domnea sora reginei, Maria Cristina. Au fost încredinţate împăratului Austriei, nepotul Mariei Antoaneta, ea însăşi originară din Austria.
Arestaţi la Varennes, Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta au fost ghilotinaţi în 1793 iar fiul lor, Ludovic al XVII-lea a murit în captivitate. Singura care s-a salvat în timpul Revoluţiei franceze, fiica lor, Maria Tereza a Franţei, a fost eliberată în decembrie 1795. La sosirea ei la Viena, împăratul Austriei i-a restituit bijuteriile mamei sale, care fuseseră bine păstrate.
Fără a avea urmaşi, ea va lăsa moştenire bijuteriile nepoatei sale şi fiicei adoptive Luiza a Franţei, ducesă de Parma şi nepoata regelui Charles X, care le va transmite fiului ei, Robert I, ultimul duce de Parma care a domnit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.