O hartă din marmură a Romei antice, care nu a mai fost expusă publicului de aproape 100 de ani, va avea propriul muzeu, în apropierea Colosseumului. Muzeul Forma Urbis, aflat într-un nou parc arheologic pe una dintre cele şapte coline celebre ale Romei, s-a deschis vineri. Este cea mai recentă ofertă a unui oraş care doreşte să îşi extindă atracţia pentru turiştii tot mai numeroşi, scrie Reuters.
"Este o zi frumoasă. Inaugurăm un parc arheologic într-o parte extraordinară a oraşului şi un nou muzeu care prezintă o capodoperă care nu a mai fost vizibilă de aproximativ un secol", a declarat primarul Romei, Roberto Gualtieri. "Ne dorim un oraş în care muzeele şi străzile să fie legate între ele şi în care oamenii, în timp ce se plimbă, să poată aprecia pe deplin şi să se bucure de frumuseţe, dar şi să înţeleagă mai bine cum a fost transformat oraşul nostru".
Forma Urbis a fost o hartă monumentală, extrem de detaliată, din marmură, a Romei antice, sculptată în timpul domniei împăratului Septimius Severus între anii 203 şi 211 d.Hr., gravată pe 150 de plăci separate şi măsurând 18 pe 13 metri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
A fost expusă pe un perete din oraşul antic, dar de-a lungul secolelor s-a dezintegrat treptat, localnicii folosind unele plăci pentru clădiri noi.
În timpul săpăturilor din 1562, au fost recuperate fragmente, iar cercetătorii estimează că au supravieţuit în jur de 10% din întregul ansamblu, inclusiv secţiuni care arată Colosseum şi Circus Maximus, precum şi planuri ale băilor, templelor şi caselor private.
Această sculptură uriaşă s-a dovedit a fi o resursă valoroasă pentru înţelegerea structurii Romei antice, dar toate piesele rămase nu au mai fost expuse împreună din 1924.
În noua şi inovatoarea lor amplasare, fragmentele au fost aşezate pe o reproducere a unei faimoase hărţi a Romei, creată în secolul al XVIII-lea de către topograful Giovanni Battista Nolli, căruia i se atribuie realizarea primului plan stradal precis al Romei.
Bucăţile de marmură sunt aşezate deasupra hărţii lui Nolli, arătând relaţia lor cu oraşul renascentist în curs de dezvoltare.
În afara muzeului, în parcul în aer liber de pe partea laterală a colinei Caelian, arheologii au amenajat alei de promenadă cu pietre funerare romane antice şi coloane de marmură găsite în ultimele decenii în urma săpăturilor din oraş.
"Colina Caelian, una dintre cele şapte coline ale Romei antice, a rămas în umbră, necunoscută şi inaccesibilă pentru foarte mult timp. Astăzi, o redăm în sfârşit oraşului", a declarat Claudio Parisi Presicce, care supervizează patrimoniul cultural al Romei.
"Colina are o importanţă deosebită pentru că este cea care uneşte zona monumentală a Forurilor Imperiale, a Forumului Roman, a Colosseumului şi a zonei Apia Antica", a spus el.
Proiectul în valoare de 5 milioane de euro (5,5 milioane de dolari) face parte dintr-o renovare mai amplă a Romei, care a cunoscut un boom turistic de la sfârşitul pandemiei COVID-19 şi care se aşteaptă să fie invadată de vizitatori în Anul Sfânt Romano-Catolic 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.