La 77 de ani de când bunurile unui colecţionar evreu au fost confiscate de nazişti, justiţia franceză a restituit definitiv moştenitorilor un tablou de Camille Pissarro, care a fost cumpărat legal de o familie de americani la o licitaţie. După doi ani, tabloul "La Cueillette des pois", pictat în 1887, se află la adăpost, în Muzeul Orsay din Paris.
În zilele următoare, opera va reveni celor 18 moştenitori ai lui Simon Bauer, colecţionar jefuit sub ocupaţia nazistă. "S-a făcut în sfârşit dreptate", a spus Jean-Jacques Bauer, nepotul lui, potrivit AFP.
"La Cueillette des pois", guaşă pictată în 1887 de impresionistul Camille Pissarro, va fi restituită moştenitorilor colecţionarului. Este unul dintre cele 93 de lucrări importante din colecţia lui Simon Bauer.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Colecţia lui a fost confiscată în timpul ocupaţiei naziste şi a fost vândută. Înainte de a muri, în 1947, Bauer a reuşit să recupereze o mică parte din ea.
Cazul i-a pus faţă în faţă pe descendenţii lui Simon Bauer, în persoana lui Jean-Jacques Bauer, nepot, şi soţii Toll, colecţionari americani, care au achiziţionat tabloul pentru 800.000 de dolari la o licitaţie organizată de Christie's din New York în 1995 şi i-au ignorat provenienţa.
În februarie 2017, Musée Marmottan din Paris a organizat o mare retrospectivă consacrată lui Camille Pissaro, iar printre cele 75 de capodopere s-a regăsit şi "La cueillette des pois" (1887), operă împrumutată de omul de afaceri Bruce Toll. El l-a împrumutat în mai multe rânduri. Însă, atunci Jean-Jacques Bauer l-a depistat.
Decizia Curţii de Casaţie a avut la bază o ordonanţă din aprilie 1945 ce vizează ''nulitatea actelor de spoliere comise de inamic sau sub controlul acestuia, menite să permită victimelor să îşi recupereze bunurile''.
Într-un comunicat, avocatul familiei Bauer, Cédric Fischer, a salutat o decizie "istorică".
De cealaltă parte, colecţionarii americani se vor adresa Curţii europene a drepturilor Omului, a anunţat avocatul loc, Ron Soffer. Soţii Toll "nu sunt nemulţumiţi de faptul că familia Bauer a putut să-şi recupereze tablou", "ei sunt nemulţumiţi că în final sunt cei care trebuie să plătească pentru o crimă comisă de regimul de la Vichy", a reacţionat Soffer.
Camille Pissarro s-a născut pe 10 iulie 1830, la Charlotte-Amalie, astăzi în Insulele Virgine Americane şi a murit pe 13 noiembrie 1903, la Paris. Pictorul francez a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...