Atribuit în mod eronat unui pictor puţin cunoscut, a fost aproape scos la licitaţie pentru 1.500 de euro. Autentificat în cele din urmă, tabloul "Ecce Homo" al lui Caravaggio va fi expus la Muzeul Prado din Madrid.
Un tablou de "valoare extraordinară", marcat de o istorie extraordinară: aşa descrie celebrul muzeu madrilen acest tablou vechi de 400 de ani, pe care intenţionează să îl expună publicului larg până în octombrie. Expoziţia a fost posibilă datorită "generozităţii" noului său proprietar, care a acceptat să împrumute lucrarea în mod temporar, a declarat Miguel Falomir, directorul Prado, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, fără a dezvălui identitatea proprietarului.
Pictat între 1605 şi 1609, acest "Ecce Homo" ("Iată omul" în latină) îl înfăţişează pe Hristos, cu mâinile legate şi capul încoronat cu spini, în timp ce este prezentat mulţimii de Pilat din Pont, cu puţin timp înainte de răstignire. Este una dintre cele doar şaizeci de picturi din lume atribuite maestrului italian Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut sub numele de Caravaggio (1571-1610), un specialist în clar-obscur şi o figură cheie a picturii baroce.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Redescoperirea acestui tablou este "un eveniment important", deoarece "nicio lucrare nouă a lui Caravaggio nu a mai fost identificată de mai bine de 45 de ani", a declarat David Garcia Cueto, şeful departamentului de pictură italiană de la Prado.
Potrivit experţilor care au studiat istoria sa, acest ulei pe pânză a intrat în colecţia privată a regelui Filip al IV-lea al Spaniei la mijlocul secolului al XVII-lea, înainte de a fi expus în apartamentele fiului său Carol al II-lea. Lăsat moştenire la Real Academia de San Fernando din Madrid, ar fi fost recuperat în 1823 de omul de stat şi diplomatul spaniol Evaristo Pérez de Castro în schimbul unui alt tablou, înainte de a fi transmis descendenţilor săi.
Pictura, care căzuse în uitare, a fost readusă la lumină în aprilie 2021. Crezând că este opera unui discipol al lui José de Ribera, un pictor spaniol de la începutul secolului al XVII-lea şi mare admirator al lui Caravaggio, o casă de licitaţii din Madrid a pus un preţ de 1.500 de euro. Alertat de experţi, Prado a tras un semnal de alarmă, invocând "suficiente dovezi documentare şi stilistice" care să sugereze că lucrarea este opera lui Caravaggio. Ministerul spaniol al Culturii a blocat imediat operaţiunea. Această intervenţie de ultimă oră a fost acum salutată de comunitatea istoricilor de artă: "specialiştii" care au studiat tabloul au stabilit "în mod absolut unanim" că este al maestrului italian, a spus David Garcia Cueto.
Printre experţii implicaţi în autentificarea acestui "Ecce Homo" - o scenă din Patimile lui Hristos reprezentată în mod regulat în arta clasică - s-a numărat Maria Cristina Terzaghi, profesor de artă modernă la Universitatea Roma Tre din Italia. Într-un interviu acordat AFP în 2021, această specialistă în Caravaggio a mărturisit că a "înţeles imediat că ar putea fi o pictură foarte importantă", după ce a văzut o imagine a tabloului trimisă de prieteni din comerţul cu antichităţi. Tabloul "a fost supus unor imagini cu raze X" şi unui "examen" aprofundat, în special în timpul restaurării sale, a explicat luni profesoara, care s-a deplasat la Madrid imediat ce vânzarea a fost blocată pentru a examina tabloul. Toate aceste elemente arată că este vorba "într-adevăr de o capodoperă a lui Caravaggio", a adăugat specialista, referindu-se, fără o ordine anume, la natura tuşelor, la compoziţia tabloului şi la expresivitatea figurilor, toate tipice specialistului italian în clar-obscur.
Potrivit presei spaniole, tabloul - care ar fi fost cumpărat pentru 36 de milioane de euro de noul său proprietar, un cetăţean britanic care locuieşte în Spania - ar putea rămâne expus publicului. Lucrarea "nu va ajunge în casa cumpărătorului", care doreşte ca ea să intre "în colecţii publice, pentru moment, sub formă de împrumut", a declarat Jorge Coll, directorul galeriei care s-a ocupat de vânzare, pentru cotidianul El País. Aceasta este o ocazie pentru iubitorii lui Caravaggio de a se cufunda în opera acestui pictor a cărui viaţă tumultuoasă a fost uitată timp de trei secole, înainte ca geniul său să fie din nou recunoscut în anii 1950. Totuşi, Prado este prudent. "Este o lucrare privată, aşa că proprietarul ei va avea ultimul cuvânt", spune Miguel Falomir.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.