Cea mai înaltă instanţă din Turcia se pronunţă joi cu privire la reconversia în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia, o decizie pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-o doreşte cu riscul de a stârni tensiuni cu mai multe ţări. Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a pronunţat deja cu privire la menţinerea statutului de muzeu al edificiului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul. 

Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanităţii".          

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Joi, Consiliul de Stat va studia cererea mai multor asociaţii care cer revenirea la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată chiar joi sau cel mai târziu în 15 zile, potrivit agenţiei de presă Anadolu.      

Statele Unite au cerut miercuri Turciei să nu schimbe statutul monumentului.                

Dar Erdogan, un nostalgic al imperiului otoman care încearcă în prezent să se apropie de electoratul conservator pe fondul crizei economice din cauza pandemiei, s-a declarat în mai multe rânduri adeptul unei reconversii a sitului în moschee. 

Anul trecut, el a spus că transformarea Sfintei Sofia în muzeu a fost "o mare greşeală".        

De la sosirea la putere a lui Erdogan în 2003, activităţile legate de islam s-au multiplicat în interiorul edificiului, în special sesiuni de lectură din Coran sau rugăciuni colective în faţa monumentului. 

Anul trecut, Consiliul de Stat a autorizat deja reconversia în moschee a bisericii bizantine Chora de la Istanbul, o decizie primită de unii drept un test înainte de decizia privind Sfânta Sofia. 

Decizia Consiliului de Stat de joi "va fi probabil politică (...), rezultatul deliberărilor din cadrul guvernului", crede Asli Aydintasbas, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe. 

De altfel, decizia de a transforma în moschee un loc emblematic în istoria creştinismului ar putea stârni tensiuni. 

"Îndemnăm autorităţile din Turcia să menţină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradiţiilor religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo. 

Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este în special preocupată de soarta monumentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.