Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de decorare a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instituţia va primi Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria D -„Arta spectacolului”, Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

"Astfel, în semn de apreciere pentru contribuţia importantă avută la dezvoltarea culturală a ţării noastre, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viaţa culturală, prin promovarea unei educaţii artistice de calitate în rândul tinerelor generaţii, dovedind excelenţa la nivel naţional şi internaţional", potrivit Administraţiei prezidenţiale. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova este singurul teatru din România care a fost decorat de preşedinţia României cu Ordinul “Meritul Cultural” în rang de Comandor, "în semn de apreciere deosebită pentru realizările de excepţie ale colectivului TNC, care au făcut din această instituţie culturală una dintre cele mai renumite scene ale României".

Cu o istorie de 170 de ani, premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova este prezent în rândul marilor teatre internaţionale, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri. Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă.

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova este o instituţie de cultură finanţată de Ministerul Culturii.

Anul 1988 este cel în care Emil Boroghină vine ca director al T.N. Craiova şi, după cum spune chiar el, împreună cu Silviu Purcărete a scris una dintre cele mai frumoase şi incredibile pagini din istoria Naţionalului craiovean şi a teatrului românesc.

Marile spectacole ale anilor 1988 şi 1989 s-au numit "Mobilă şi durere" în regia lui Cristian Hadjiculea, "Unchiul Vanea" al lui Mircea Cornişteanu, "Piticul din grădina de vară" în direcţia de scenă a lui Silviu Purcărete, "Arca Bunei Speranţe", montat de Aureliu Manea.

Perioada 1990-2000 a însemnat impunerea Naţionalului craiovean în prim planul mişcării teatrale româneşti şi apoi a celei europene şi chiar mondiale. Excepţionalele spectacole ale lui Silviu Purcărete, "Ubu Rex cu Scene din Macbeth", "Titus Andronicus", cu marele actor Ştefan Iordache în rolul principal, iar "Phaedra", "Danaidele", "Orestia", "Cum doriţi" sau "Noaptea de la spartul târgului", "Măsură pentru măsură", "O furtună", purtând semnătura aceluiasi mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoaşteri internaţionale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii: Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul etc.

În mai 1997, faimoasa revistă britanică The Stage scria despre Teatrul Naţional din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook!”.

Un important moment al istoriei recente a teatrului îl reprezintă fondarea Festivalului Internaţional Shakespeare, în anul 1994 (director-fondator, Emil Boroghină).

Odată cu anul 2000, sub directoratul lui Mircea Cornişteanu s-au lansat noi proiecte importante la nivel naţional şi internaţional: „Valori ale teatrului românesc, valori ale teatrului european”, manifestare culturală la care au participat invitaţi din peste 30 de ţări ale Europei; proiectul „Tineri regizori, tineri scenografi”, ajuns la cea de-a noua ediţie; „Întâlnirile SpectActor”, „Colocviile Ion D. Sîrbu”, proiectul de spectacole-lectură „Autorii sunt în sală”, „Duminici de poezie în teatru”, editarea revistei teatrului – „SpectActor”, una dintre puţinele reviste de specialitate din ţară (editor-coordonator, Nicolae Coande).

Marele regizor american, Robert Wilson, a montat pentru prima oară în România (2014) pe scena teatrului craiovean - spectacolul „Rinocerii”, adaptare după piesa cu titlu omonim a lui Eugène Ionesco, spectacol foarte bine primit la festivalurile internaţionale de teatru de la Ljubljana (Slovenia) şi Voronej (Rusia).

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori, iniţiată în 2017 sub directoratul lui Alexandru Boureanu, a reunit facultăţile de teatru din România, Bulgaria, Serbia, în dorinţa de a sublinia potenţialul artistic de viitor al şcolilor de teatru din România şi Europa Centrală şi de Est. Alături de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Universitatea din Craiova, organizatori ai acestui festival au fost Uniunea Teatrală din România, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (U.N.A.T.C.) şi Casa Studenţilor Craiova.

În anul 2016, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” a organizat pentru prima oară în România o ediţie a Premiilor Europa pentru Teatru, prestigioasă manifestare teatrală în cadrul căreia sunt acordate „Oscarurile teatrului” european.
Începând cu anul 2015, Naţionalul craiovean organizează „Gala TNC”, un eveniment cultural unde publicul craiovean votează şi îşi poate întâlni actorii favoriţi, cu participarea extraordinară a unor invitaţi de marcă din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.