Françoise Bornet, eroina din celebra fotografie "Baiser de l'Hôtel de Ville" a lui Robert Doisneau, a murit la vârsta de 93 de ani, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

A fost unul dintre cele mai faimoase săruturi ale secolului XX - un clişeu postbelic care a devenit un fenomen de afiş în anii 1980, aducând faimă şi bătălii în instanţă.

Dacă numele ei era practic necunoscut, poziţia lui Bornet într-o îmbrăţişare cu iubitul ei de atunci, în centrul Parisului, în primăvara anului 1950, a devenit una dintre cele mai celebre imagini ale oraşului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Bornet, care la acea vreme purta numele Delbart, era o studentă la teatru în vârstă de 20 de ani când ea şi prietenul ei, Jacques Carteaud, un alt student la actorie, au fost observaţi într-o cafenea de Doisneau. Acesta fusese însărcinat de revista americană Life să realizeze o serie de fotografii care să ilustreze dragostea în Paris.

Bornet a declarat ulterior pentru televiziunea franceză: "Mi-a spus: "Sunt Robert Doisneau, vă găsesc pe amândoi fermecători şi mă întrebam dacă aţi accepta să vă sărutaţi din nou în faţa camerei mele". Au făcut mai multe fotografii cu el în diferite locuri din Paris.

Anul trecut, Bornet, care locuieşte în Normandia, a declarat pentru La Dépêche d'Évreux: "Eram cu prietenul meu. Nu ne puteam opri din sărutat. Ne sărutam peste tot, tot timpul. Robert Doisneau era în bar, ne-a cerut să pozăm pentru el".

Doisneau, care a murit în 1994, a fost întotdeauna deschis în legătură cu faptul că a pus în scenă momentul şi a fost lăudat pentru abilitatea sa de a compune şi de a surprinde o scenă.

Fotografia a fost publicată în revista Life şi a fost rapid uitată. Dar a avut o renaştere în anii 1980, când a fost transformată în postere şi cărţi poştale care surprindeau romantismul Parisului, urmate de inscripţii pe diverse mărfuri, de la huse de plapumă la perdele de duş, calendare şi căni. La treizeci de ani de la realizarea fotografiei, aceasta a ajuns să reprezinte un fel de nostalgie în alb-negru a Parisului şi un monument al iubirii tinere şi al pasiunii spontane.

Bornet, care lucra ca actriţă, s-a căsătorit cu un alt bărbat după ce se despărţise de Carteaud. Acesta se căsătorise şi el şi devenise vinificator.

Atunci când fotografia a apărut pe coperta revistei franceze de cultură Télérama în 1988, mai multe cupluri franceze au susţinut că ei sunt îndrăgostiţii fotografiaţi pe stradă şi au mers în instanţă pentru a cere drepturile asupra imaginii, dar procesele au fost respinse.

Bornet a fost confirmată ca fiind modelul din fotografie, dar nu a primit niciun ban pentru drepturile de imagine, deoarece a fost considerată de nerecunoscut, faţa ei nefiind vizibilă. Ea a declarat presei franceze la momentul respectiv că era supărată că alte cupluri s-au prezentat susţinând că sunt ea şi Carteaud. "Era ca şi cum mi-ar fi furat amintirile - şi erau amintiri încântătoare de tinereţe, plăcute şi tandre", a spus ea.

În 2005, ea a vândut o copie a fotografiei originale pe care i-o dăruise Doisneau, care a fost adjudecată la licitaţie pentru peste 150.000 de euro (130.000 de lire sterline).

Carteaud, care a trăit în centrul Franţei, a murit în urmă cu mai mulţi ani. La vârsta de 65 de ani, după ce a citit un articol despre comercializarea fotografiei, a sunat la Le Monde, deplângând faptul că această piesă de istorie fotografică ar putea fi transformată doar în bani.

Într-o carieră de decenii, Doisneau a surprins scene de zi cu zi din Paris şi de la periferia sa şi din întreaga Franţă, precum şi proiecte cum ar fi Palm Springs în anii 1960. El a declarat pentru publicaţia Entre Vues în 1990: "Lumea pe care am încercat să o arăt era o lume în care m-aş fi simţit bine, unde oamenii erau amabili, unde am găsit tandreţea pe care vreau să o primesc. Fotografiile mele erau ca o dovadă că acea lume putea exista".

Lucrările lui Doisneau din Paris şi Palm Springs, inclusiv "The Kiss de Hôtel de Ville", fac parte dintr-o expoziţie organizată la Nisa, "Robert Doisneau: Le Merveilleux Quotidien", care va fi deschisă până la 28 ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.