Tabloul "Floarea soarelui", de Vincent Van Gogh, pânză devenită celebră în întreaga lume, nu va mai fi transportat în străinătate din cauza "fragilităţii", a anunţat pe 24 ianuarie muzeul din Amsterdam consacrat pictorului post-impresionist olandez. Realizată în urmă cu 130 de ani, opera face, din 2016, obiectul unei examinări detaliate de către experţi de diferite naţionalităţi.
O cercetare internaţională efectuată pe tablou a stabilit faptul că starea sa este "stabilă, dar fragilă", a indicat Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam într-un comunicat. "Din acest motiv, am decis ca tabloul să nu călătorească", a declarat directorul muzeului. "Această capodoperă a colecţiei" va rămâne deci permanent la Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam, a precizat Axel Rüger, scrie AFP.
Realizat acum 130 de ani, tabloul face obiectul, din 2016, al unei cercetări detaliate de către experţi olandezi, în colaborare cu specialişti belgieni, italieni şi polonezi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Această examinare folosind tehnicile cele mai recente a vizat strângerea cât mai multor informaţii despre pânză, în special despre starea actuală, cât şi despre materialele folosite de Vincent Van Gogh.
"O concluzie importantă a cercetării este că straturile de vopsea sunt stabile, dar foarte sensibile la vibraţii şi la schimbările de umiditate şi de temperatură. Este deci important ca tabloul să fie deplasat cât mai puţin posibil", a explicat Rüger. Ca urmare a examinărilor Muzeului "Van Gogh", pânza a suferit o restaurare uşoară de la mijlocul lunii ianuarie.
"Floarea soarelui" va fi din nou expusă începând cu 22 februarie.
În trecut, tabloul nu a fost împrumutat altor muzee decât în cazuri excepţionale. Ultima călătorie a fost în 2014, când pictura a fost expusă la National Gallery din Londra.
Seria de tablouri reprezentând un buchet de floarea soarelui într-o vază, pictate între anii 1888 şi 1889 de Vincent Van Gogh pe când trăia la Arles, în sudul Franţei, face parte dintre cele mai cunoscute opere ale pictorului. Cinci pânze se află în diferite muzee din lume, la Amsterdam, Londra, Munchen, Tokyo şi Philadelphia.
Înfiinţat în 1973, Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam adăposteşte cea mai mare colecţie din lume a operelor maestrului olandez.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.