Lucrarea „Le Jardin de l'artiste à Giverny” (1900), expusă la Stockholm, a fost protejată de sticlă şi „nu a suferit nicio pagubă” în timpul acţiunii de protest de la Muzeul Naţional din Suedia, a anunţat instituţia pariziană, scrie Le Figaro.
Tabloul lui Claude Monet, uns cu vopsea, miercuri, la Stockholm de două activiste de mediu, nu a suferit „nicio pagubă”, a anunţat joi, la Paris, Christophe Leribault, directorul Muzeului d'Orsay căruia îi aparţine această lucrare. „Tabloul nu a suferit nicio deteriorare”, a declarat Christophe Leribault în cadrul unei conferinţe de presă dedicată lucrărilor de reamenajare planificate în sediul său din 2025 până în 2027 şi care nu vor duce la închiderea acestuia.
Lucrarea în cauză este împrumutată de la Musée d'Orsay Muzeului Naţional din Suedia, ca parte a unei expoziţii dedicate grădinilor şi naturii. Christophe Leribault a precizat că această pictură a fost examinată de restauratori din cele două muzee joi dimineaţă, prin videoconferinţă. Nici lucrarea, nici rama ei, pătată cu vopsea pe bază de apă, nu au fost degradate, potrivit lui Christophe Leribault.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Organizaţia Återställ Våtmarker („Restauraţi zonele umede”) a revendicat această acţiune şi a lansat un videoclip în care se văd două femei care ung cu vopsea roşie geamul care protejează tabloul. Ele au spus: „Situaţia climatică este urgentă!” şi „Sănătatea noastră este ameninţată!”. Au fost arestate de poliţie.
Într-un interviu acordat AFP, organizaţia a acuzat guvernul suedez că nu şi-a respectat angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte politica de mediu. Muzeul Naţional lucrează la expunerea din nou a picturii în expoziţie, a declarat un purtător de cuvânt pentru cotidianul Dagens Nyheter.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...