Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu şi Chişinău ies în stradă, în iunie, la Street Delivery şi formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităţilor locale, anunţă organizatorii.
"În 2015, am dedicat ediţia aniversară încălzirii globale şi am lansat un avertisment legat de efectele vieţii urbane asupra mediului. Între timp, "în cel mai rău" caz a devenit realitate, iar criza climatică nu mai e doar un scenariu distopic. Aşa că anul ăsta, invităm comunitatea de sute de mii de oameni care s-a strâns în jurul Street Delivery să participe la cel mai mare focus grup dedicat crizei climatice pentru a ne transforma oraşele în poli ai schimbării", spune Dona Teşcovschi, comunicator al Street Delivery.
Timp de trei zile, cetăţeni din 10 oraşe, alături de ONG-uri, iniţiative cetăţeneşti, artişti, asociaţii, arhitecţi, autorităţi locale şi alţi actori relevanţi, vor dezbate în stradă problemele oraşului din perspectiva schimbărilor climatice.
Ediţia îşi propune să găsească, alături de participanţi, soluţii reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice - energie, spaţii verzi, mobilitate şi managementul deşeurilor.
"2020 e anul alegerilor şi vrem ca revendicările noastre, ale cetăţenilor, să ajungă la viitorii candidaţi la primărie şi mai departe de atât. Vrem ca problema schimbărilor climatice şi a calităţii vieţii urbane să fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem să le arătăm decidenţilor politici că există presiune publică, dar şi dorinţă de colaborare din partea societăţii civile. Un oraş conştient de impactul pe care îl are asupra mediului este un oraş mai bun pentrulocuitorii săi", a afirmat Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.
După cele trei zile de brainstorming în stradă, ştafeta va fi predată autorităţilor fiecărui oraş, alături de revendicările şi soluţiile cetăţenilor lor ca răspuns la criza climatică. Organizatorii, alături de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste măsuri să fie asumate şi implementate în următorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului.
Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi şi proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentaţie, consum responsabil, vestimentaţie şi multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracţie a generaţiilor următoare.
Street Delivery 2020 - Oraşe pentru climă este un eveniment anual organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, co-finanţat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta se întâmplă în două ţări - România şi Republica Moldova - şi în 10 oraşe, începând cu luna iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.