Un studiu britanic, cel mai amplu până în prezent despre efectele secundare legate de vaccin, arată că riscul de a dezvolta cheaguri de sânge este mult mai mic la persoanele vaccinate în comparaţie cu persoanele care au trecut prin boală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ), a comparat datele medicale a 29 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin de la Pfizer-BioNtech sau de la Oxford-AstraZeneca între decembrie 2020 şi aprilie 2021 cu cele a aproape 2 milioane de persoane testate pozitiv la coronavirus. 

În contextul în care temerile legate de cheagurile de sânge au încetinit utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, cercetătorii au constatat că exista de fapt „un risc crescut” de a dezvolta tromboze după vaccinare, dar că acest risc era „mult mai slab decât cel asociat unei infecţii cu SARS-CoV-2”. Riscul de a dezvolta o tromboză venoasă este de aproape 200 de ori mai ridicat prin infectare cu Covid (12.614 de cazuri suplimentare la 10 milioane) decât prin vaccinare cu ser de la AstraZeneca (66 de cazuri suplimentare). 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În ceea ce priveşte trombozele arteriale, niciun caz nu a fost găsit pentru unul sau celălalt dintre vaccinuri, dar 5.000 de cazuri suplimentare la 10 milioane de persoane au fost observate la cele care au avut Covid. Astfel, persoanele afectate de virus riscă de 11 ori mai mult să aibă un accident vascular cerebral (1.699 de cazuri suplimentare la 10 milioane de persoane) decât cele vaccinate cu Pfizer (143 de cazuri). 

„Majoritatea pacienţilor se vor comporta perfect bine cu aceste vaccinuri”, a declarat la BBC cercetătoarea principală a studiului Julia Hippisley-Cox, afirmând că „foarte rarele cazuri de tromboze” trebuiau puse în context. 

Profesoara în epidemiologie de la Oxford a subliniat că acest risc crescut de apariţie a cheagurilor a fost concentrat pe perioade mai „specifice şi mai scurte” cu vaccinurile („15 până la 21 de zile după administrare” de la Pfizer pentru accident vascular cerebral, „de la 8 până la 14 zile pentru trombocitopenie cu AstraZeneca") numai după capturarea Covid-19, unde riscul continuă" timp de 28 de zile după infecţie”. 

Acest studiu apare în contextul în care numeroase ţări - între care Marea Britanie - au decis să rezerve vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri. 

Serviciul de sănătate englez (PHE) estimează că vaccinurile au permis evitarea a mai mult de 100.000 de decese în Marea Britanie, unde pandemia a făcut 132.000 de victime. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.