Muncitorii au demontat, miercuri, impozanta statuie a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt din faţa Muzeului American de Istorie Naturală de la New York. Statuia ecvestră, comandată în 1925 şi dezvăluită publicului în 1940, îl reprezintă pe Roosevelt pe un cal, având alături un amerindian şi un african în picioare. Ea a fost criticată pentru că reprezintă colonialismul şi rasismul.
Comisia de proiectare publică din New York a votat în iunie anul trecut în favoarea retragerii ei, a indicat muzeul pe site-ul său.
Noua sa destinaţie va fi biblioteca preşedinţială Theodore Roosevelt de la Medora, în Dakota de Nord, potrivit The New York Times. Statuia lui Roosevelt va fi găzduită aici în virtutea unui împrumut pe termen lung. Acest muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american, care trebuie să se deschidă în 2026, a promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.
Anunţul retragerii statuii, în iunie 2020, a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism. Atunci, multe alte figuri istorice au fost ţinte, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson. Şi în septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia. Dacă aceste acţiuni par legitime unora, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă, potrivit lor, „cancel culture” (anulare).
Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.
Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...