Proiectul "Rome Reborn" permite reîntoarcerea în Roma imperială graţie tehnologiei digitale, scrie France info. Folosind ochelari de realitate virtuală sau cu ajutorul unui simplu calculator, spectatorul are acces la mai mult de 7.000 de clădiri şi monumente pe o suprafaţă de 14 kilometri pătraţi, aşa cum erau ele în anul 320, după Hristos.
Acesta nu este primul proiect de acest fel, dar până în prezent, cei care îşi doreau să exploreze Domus Aurea a lui Nero sau Termele lui Caracalla erau nevoiţi să meargă la faţa locului pentru a privi cu ochelari în realitate virtuală.
"Ideea mi-a venit în 1974. Eram hotărât să găsesc mijlocul de a le oferi oamenilor din lumea întreagă posibilitatea de a vedea aceste monumente minunate, dar tehnologia nu exista încă", a explicat pentru AFP directorul de proiect, Bernard Frischer, arheolog digital în vârstă de 69 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"A fost nevoie să revizuim modelul de trei ori pe măsură ce tehnologia progresa, dar după 22 de ani şi 3 milioane de dolari (2,6 milioane de euro), am ajuns în sfârşit aici", a spus el.
Pentru moment, vizitatorul poate survola Roma anului 320 şi să exploreze două situri: Forumul, inima Romei Antice, şi bazilica vecină a lui Maxentius şi Constantin. Pe aceste două situri, concepute în colaborare cu o echipă de arheologi, este posibil să survolezi între monumente aşa cum erau ele în epocă şi să vezi şi ruinele actuale.
"Am ales anul 320 pentru că avem un maximum de informaţii despre acea perioadă", chiar înainte de a fi transferată capitala imperiului la Constantinopole, a explicat Frischer.
"În trei ani, vom adăuga alte situri precum Colosseumul şi Panteonul", două monumente emblematice ale Oraşului etern, a adăugat el. Obiectivul este de a permite utilizatorilor care poartă ochelari pentru realitatea virtuală să se antreneze cu gladiatorii în Colosseum sau să se întreacă într-o cursă de care în Circus Maximus.
Flyover Zone, societatea care se află în spatele proiectului, vrea să resusciteze astfel şi Atena din vremea lui Socrate şi Ierusalimul din timpul lui Iisus.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.