Un hamam (baie turcească) de secol XII, perfect conservat, a fost descoperit, în timpul lucrărilor de vara trecută, într-un bar din Sevilla, în sudul Spaniei. Clienţii vor putea să admire picturi şi ornamente islamice, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lucarna în formă de stea a apărut după primele lovituri de ciocan. Alvaro Jimenez, arheologul numit să asiste la începutul lucrărilor în această zonă protejată din cauza proximităţii faţă de Catedrala din Sevilla, nu se aştepta la asta, a povestit el pentru AFP. 

Au urmat alte 87 de luminatoare, de stele, de octogoane desenând un cer înstelat în acest bar în stil arab numit Girlada - precum vechiul minaret al moscheei din Sevilla. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Muncitorii au descoperit numeroase picturi în localul de 202 metri pătraţi, un hamam cu o cameră rece, una caldă şi alta fierbinte. 

Băile termale, vechi de peste 800 de ani, cu picturi, sculpturi şi decoraţiuni murale, au fost păstrate în timp datorită unui arhitect de la începutul secolului XX, Vicente Traver, care a ascuns în 1928 aceste decoraţiuni şi lucarne pe când construia alte două etaje. 

Acest patrimoniu pe care "noi îl credeam distrus, trebuie să recunoaştem că l-a salvat", a continuat Alvaro Jimenez. "L-a găsit şi l-a conservat pentru viitor". 

În secolul XII, Sevilla, cucerită de dinastia Almohadă (dinastie musulmană marocană) în 1147, era una dintre cele două capitale ale imperiului, împreună cu Marrakech.

"Catedrala din Sevilla a fost ridicată pe vestigiile moscheei almohade Aljima, construită între 1172 şi 1198" şi "aceste băi se găsesc din plin în această zonă a oraşului pe care almohazii au făcut-o monumentală şi pe care au transformat-o în centru politic, religios, economic", aminteşte Alvaro Jimenez. 

Deasupra mozaicurilor deja prezente înainte de renovare sunt acum vizibile ziduri cu ornamente, bolţi albe gravate. 

Barul, care ar urma să-şi deschidă porţile, a devenit un muzeu viu, pe de-a-ntregul refăcut într-un stil curat, care pune în valoare istoria locului şi unde clienţii vor putea să se relaxeze aşa cum se făcea în altă manieră acum opt secole. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.